Joan Antoni Domènech
13/11/2023
Ja hem apuntat en aquestes històries, al capítol dedicat als empresaris inventors, que de Josep Pesaña Pinyol teníem escassa informació. Sembla pràcticament segur que va néixer a Reus el 1829, i que va ser l’inventor, entre altres enginys, d’un increïble artefacte, segons ens relaten els cronistes de l’època, anomenat l’Ave Buque, del qual hem donat notícia aquí mateix. A partir del 1884, amb el seu últim invent, una patent per tal d’amortir els xocs frontals en les màquines de tren, la seva memòria semblava perduda.
Buscant informació del personatge, va sorgir un document a l’Arxiu Històric Nacional que m’obriria la porta a tot un descobriment. Aquest document del Ministeri d’Ultramar és una sol·licitud de Josep Pesaña Pinyol en la qual demana formar una Granja model a l’illa de Luzón (Filipines). La idea venia a fer ús de les noves disposicions governamentals que obrien la possibilitat de crear Granges models, a imatge de les escoles agrícoles franceses. Encara que els canvis administratius i de denominació van anar variant, el model buscava sostenir aquestes explotacions, en el cas que fossin privades, amb ajuda administrativa.
La instància presentada per Pesaña porta data 24 d’octubre de 1874. El nostre protagonista manifesta a la seva petició que, «existiendo en la isla de Luzón terrenos capaces de producir una gran riqueza en toda clase de productos, especialmente en café, caña dulce, tabaco, etc, se le permita establecer en aquel punto una Granja modelo», sota una sèrie de condicions. Pesaña proposa crear un establiment agrícola en el qual els naturals del país rebin la formació necessària, amb la finalitat de produir tabac per a exportar les seves millors qualitats a la Península, i la resta per a consum insular. Ofereix al Govern que s’estableixi un delegat o representant de la Societad de Amigos del País, de Manila. En compensació , sol·licita que el Govern li deixi introduir a l’illa la maquinària necessària, així com bestiar (117 caps) , passatge gratuït des d’Espanya a tot el personal: 18 professors, 7 capatassos, 20 operaris, i 10 jornalers, agricultors i les seves famílies. Inclou Pesaña a la seva petició la necessitat de recaptar el suport de totes les autoritats de l’Arxipèlag, i la protecció de seguretat del complex. Finalment, Pesaña sol·licita la concessió per 25 o 30 anys de l’explotació. Tot això s’acompanya d’una memòria descriptiva del projecte.
El reusenc Josep Pesaña Pinyol va embarcar-se a finals del XIX en un projecte singular, la creació d’una empresa agrícola a Filipines. Al seu somni va reeixir i avui, després d’un segle i mig, ha esdevingut la universitat agrícola de referència del país.
El reusenc Josep Pesaña Pinyol va embarcar-se a finals del XIX en un projecte singular, la creació d’una empresa agrícola a Filipines. Al seu somni va reeixir i avui, després d’un segle i mig, ha esdevingut la universitat agrícola de referència del país.
Estalviem aquí el reguitzell administratiu de tot el procés, que finalment va quedar aprovat a l’any següent, 1875, al costat de la subvenció sol·licitada, encara que no sabem si va ser per la totalitat del que es demanava a la instància inicial. Encara que la sol·licitud de creació de la Granja model fos presentada per Pesaña, aquest es va associar amb Bernardo García Coterón, creant la societat Coterón y Compañía, que seria la titular del projecte. L’estació experimental proposta es va dir La Granja Modelo de Luzón. La granja experimentarà amb cultius comercials, especialment de tabac. El complex tindrà 300 hectàrees situades a la localitat de San Isidro. El 15 de novembre de 1881, amb la creació de la Comisión Agronómica de Filipinas, aquesta es va fer càrrec de les operacions de la granja i va nomenar el seu primer director, José Alemany Penalva, originari d’Alacant.
A causa de l’insuficient i mal estat del terreny, el 20 de març de 1885, el govern espanyol va traslladar la granja de San Isidro , al peu del mont Arayat. Aquí disposarà d’una superfície de 900 hectàrees. Sota un estatut de govern emès per la reina María Cristina el 30 de gener de 1886, la granja serà equipada amb escoles i edificis per al personal, corrals per a animals, enginy sucrer, destil·leria d’alcohol i observatori meteorològic. L’estació era dirigida per un director (equivalent a enginyer agrònom), assistit per un ajudant especialista en muntanya i un perit agrícola, tots espanyols. També albergava companyies disciplinàries de 50 homes que proporcionaven seguretat a la granja.
La granja oferia dos programes; el primer i més important va ser una seqüència de tres anys en gestió agrícola, que va conduir al títol de perit agrícola. L’altre programa, que conferia el títol de capatàs de cultiu, s’ocupava de la preparació de capatassos de camp i supervisors de bestiar. Aquells que van obtenir aquests títols van ser conferits com a graduats equivalents a un graduat universitari tant a Filipines com a Espanya.
Les vicissituds administratives i legislatives que van afectar la Granja model van ser nombroses, a cavall entre els avatars polítics i els conflictes armats. Però la seva evolució sempre fou cap a la millora de competències. Des de 2013 és la Pampanga State Agricultural University (PSAU), un centre universitari referent de la seva especialitat a Filipines. La Universitat guarda encara la memòria de Josep Pestanya Pinyol, artífex del gran projecte avui centre educatiu universitari.