Reus Empresa

Prous Science, l’empresa d’un visonari científic

Joan Antoni Domènech
10/04/2023
Josep Raimon Prous rebent la Creu de Sant Jordi a l’any 2013.

 

El 1958, Josep Raimon Prous Cochs va fundar a Barcelona la companyia Prous Science amb l’objectiu de descobrir nous medicaments mitjançant tècniques computacionals. La idea era oferir a les farmacèutiques informació sobre noves molècules susceptibles de convertir-se en medicaments. Una empresa gens convencional, gairebé una utopia.

El cas és que aquest reusenc doctor en Bioquímica crea un concepte totalment innovador, registrat sota el nom de druginformatics, un negoci científic editorial. Es tracta del desenvolupament de tècniques computacionals al costat d’anàlisi estadística i ús de processos quimioinformàtics. Aquesta tecnologia es complementa en el laboratori amb mètodes químics i de biologia molecular. Els anys seixanta l’empresa treballava amb suport paper i sense tecnologia. En la dècada dels vuitanta aprofita el potencial del format electrònic per a desenvolupar una joint venture amb l’empresa MDL, proveïdora de dades sobre estructures químiques, la qual cosa els va permetre consolidar el salt al mercat global.

L’èxit de la iniciativa li porta a Prous a crear diverses seus, a més de Barcelona. Així, l’empresa obre delegacions a Tòquio, Filadèlfia i Buenos Aires, i oficines de representació en San Diego, San Francisco, Miami, Madrid i Mèxic. En 2007 Prous ven l’empresa a la multinacional Thomson Reuters (avui Clarivate). En aquest any, Prous Sience, a través del seu portal, oferia accés a més de 265.000 compostos amb activitat biològica demostrada i prop de 100.000 registres de famílies de patents. La companyia comptava amb més de 200 empleats.

Amb anterioritat, l’any 2000, Josep Raimon Prous havia creat Prous Institute for Biomedical Research -com un spin-off de Prous Science-, que es dedica a invertir en empreses del sector biotech. Gràcies a les seves tecnologies, Prous Institute duu a terme una activitat empresarial dual i complementària: d’una banda, dedica part de la seva activitat de R+D al descobriment i desenvolupament de nous fàrmacs i, d’altra, desenvolupa i comença a distribuir les seves tecnologies de quimioinformàtica -denominades solucionis i-drug– a indústries farmacèutiques, agències reguladores i al món acadèmic en l’àmbit internacional.

Josep Raimon Prous va aconseguir ser el número 1 en la seva especialitat. Va crear un seguit d’empreses especialitzades en  la informació biomédica a través de tècniques considerades totalment innovadores.

Els programes de recerca aplicada derivats d’aquestes metodologies han donat lloc a nous fàrmacs experimentals en diferents àrees, com ara malalties del sistema nerviós central, càncer o malalties metabòliques amb múltiples patents internacionals. Un enfocament global per a oferir a la comunitat biomèdica tot el coneixement integrat que la seva activitat en R+D demanda.

En 2016 la família Prous crea la companyia Bioinfogate, amb el propòsit de llançar al mercat un portal sobre toxicitat i seguretat de fàrmacs. En 2021, novament Clarivate adquireix aquesta empresa. Josep Prous i David Prous Blancafort, integrants de la segona generació, són els que comanden en l’actualitat els negocis familiars.

Josep Raimon Prous era fill del poeta reusenc Josep Maria Prous i Vila, exiliat a Perpinyà des de finals de la guerra civil. La visió internacional del nostre protagonista, la seva embranzida i dedicació en el mercat de la informació, li van portar a ser el número 1 mundial de la seva especialitat. Fins a l’últim moment, Prous Cochs, mort en 2020, va tenir l’alè i la il·lusió per a embarcar-se en nous projectes.

Et podria interessar:

IMG-20240125-WA0000 (2)
Punyed: laboratoris, vacunes i aigües minerals
muntatge_sant_jordi
REDESSA celebrarà Sant Jordi amb activitats culturals i de networking adreçades als professionals dels seus centres d'empresa
Cartell_fira_cambrils_final
La 65a Fira de Cambrils aposta per la sostenibilitat, la inclusió social i la dinamització local
històries empresarials reus empresa