Joan Antoni Domènech
24/04/2024
Arturo Punyed Lloberas (1880-1952) pertany a la lliga dels industrials reusencs que, tot i fer una gran tasca empresarial, han anat a parar al gran arxiu de l’oblit ciutadà. Encara que, certament, de Punyed tenim una referència popular, la farmàcia Punyed del carrer Llovera, és pràcticament desconeguda la seva feina com a empresari farmacèutic. Punyed serà un dels grans industrials del sector que ha donat la ciutat, juntament amb Antoni Serra Pàmies, Salvador Vallverdú i Pau Ornosa. Als que hauríem d’afegir, pel seu origen i les seves relacions amb Reus, al més conegut i famós: Joan Abelló Pascual.
De família originària de Tarragona, el seu pare, Buenaventura Punyed Bofarull (1842-1892), estudià Dret a la Universidad Central de Madrid, obtenint els doctorats de Dret, Filosofia i Administració, i opositant a notaries, plaça que va obtenir per a Tarragona. En aquesta ciutat serà, a més, el secretari dels tribunals eclesiàstics de l’Arquebisbat.
Arturo Punyed portarà en la seva joventut una vida folgada, i explotarà els beneficis d’un estudiant amb recursos, encara que, en dir de la família, sabrà viure amb diners i sense, virtut a l’abast de molt pocs. A Barcelona, com a estudiant universitari, es permetrà fins i tot variar els seus estudis, potser degut a l’absència tutorial paterna (es va quedar orfe amb dotze anys) i la seva dispersió i caràcter imaginatiu: s’interessarà per l’astronomia, també pels estudis d’enginyeria, recalant finalment en Farmàcia. Així i tot, s’ho prendrà amb calma. El canvi radical en la seva vida vindrà de la seva relació amb Antonieta Wyneken Segimon (1887-1957), la seva futura esposa.
Els Wyneken arriben a Reus procedents d’Alemanya a mitjans del XIX. El patriarca, Ricard Wyneken Liechstenber, prové d’una notable família productora de tabac per a pipa. Atret pel puixant comerç de vins a Reus, ve a establir-se a la ciutat com a exportador. Aquí coneix a la que serà la seva futura esposa, Antònia Segimon Rodés. Tindran dos fills: Ricard, que heretarà el negoci del seu pare, i Antonieta.
Com apuntàvem, després de conèixer a Antonieta Wyneken, la vida d’Arturo Punyed, fins llavors una mica dispersa i exercent com a bon vivant a Barcelona, serà reconduïda. Finalitza els estudis de Farmàcia i obre establiment en 1908 a Reus (Llovera, 47 i 49). Per establir-se, com que no disposava de patrimoni suficient, vendrà la seva col·lecció de segells -ja famosa a l’època-. És important recalcar aquest punt, la seva faceta com a col·leccionista filatèlic, ja que un pic venuda la primera col·lecció, iniciarà una altra, que, en el futur, haurà de vendre per fer front a deutes empresarials.
El 1908 Punyed registra el seu propi nom com a marca comercial, amb la idea de posar en marxa una indústria farmacèutica i de producció d’aliments-medicaments, de gran consum en l’època, que avui coneixem com englobats a la dietètica. El seu primer producte serà Sabañol, en 1909. Seguidament, en 1910 registrarà la marca Puy, un acrònim del seu primer cognom, que seran els laboratoris base dels quals naixerà la seva potent indústria especialitzada. Laboratorios Puy tindrà la seva planta de producció al carrer Amargura, molt a prop de la seva farmàcia. Entre 1909 i 1927 registrarà al seu nom una trentena de productes, més dos models d’envasos diferents de vidre, i un sistema de caixes per a transportar envasos i ampolles. Curiosament, ja en 1939, patentarà un sistema per a obtenir fotografies no estereoscòpiques que «fan la sensació de relleu». Aquest invent el dissenyarà al costat del doctor Angel Mercader Rigual.
Arturo Punyed Lloberas, conegut popularment per la seva farmàcia, va ser un dels grans industrials farmacèutics de la seva època. A més dels seus medicaments i vacunes, serà un d’ells pioners a embotellar aigua mineral.
A Reus coneix Antonio Quiroga Camba, metge del qual tenim molt escassa informació, bàsicament l’aconseguida pels registres de marques i patents comercials. Juntament amb Quiroga, Punyed iniciarà una intensa carrera empresarial, amb desiguals resultats. El projecte conjunt més important serà Laboratorios Ibero Americanos (1917), amb seus a Reus, Barcelona i Madrid. Punyed i Quiroga patentaran 17 productes. A més, s’associaran amb tercers, com per exemple amb el famós metge gallec Roberto Nóvoa Santos , o amb Manuel Villar Iglesias i Salvador Calatayud Costa, entre altres, per al registre de noves especialitats.
Punyed, pel seu compte, emprendrà l’aventura empresarial de les aigües minerals, molt demandades a l’època per la seva fama de medicinals. Primer ho farà amb el registre, en 1925, de l’Agua de Rocallaura, associada a la imatge del balneari del mateix nom, llavors en construcció. Un segon projecte en aquest sector serà l’aigua Hivérica (1927), que s’anunciava com a idònia per a les afeccions de «Hígado, Vejiga, Riñones y Cálculos» (Hivérica). Pel que sembla, gran part de la producció es va destinar a Cuba, en partides que sortien des del Port de Tarragona.
Una altra activitat rellevant de Punyed va ser el registre de sèrums i vacunes. Algunes d’elles a nom propi i altres, les més, per Laboratorios Ibero Americanos. Era una producció a l’abast de molt pocs laboratoris al nostre país.
Les empreses de Punyed no van anar tan bé com ell havia planejat. La seva escassa aptitud per al control comptable, més la relació amb algun dels seus socis, no va portar a l’èxit esperat. Això sí, malgrat haver venut la seva col·lecció de segells per dues vegades (la segona per a pagar deutes contrets de les seves últimes empreses), va tenir les ganes i ímpetu per a crear una tercera, que va deixar en herència a les seves cinc filles. Dividida en parts, i venudes igualment, durant anys es va continuar parlant, entre col·leccionistes, de la famosa col·lecció Punyed.