Reus Empresa

PIMEC Tarragona constata que el creixement de l’economia del territori l’any 2022 va afavorir la creació d’empreses

Reus Empresa
15/03/2023
La recuperació del Tarragonès després de la crisi de la Covid-19 va ser intensa, especialment gràcies a la fortalesa del sector serveis i la significativa recuperació de la indústria.

 

PIMEC ha analitzat les projeccions de l’economia internacional per a aquest any 2023 en un acte celebrat avui a la seu de PIMEC Tarragona, on hi han assistit una trentena d’empresaris i empresàries d’arreu de la província. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, ha exposat els diversos escenaris de l’economia mundial que es poden donar enguany i ha explicat que “la inflació, els tipus d’interès i la geopolítica determinaran que es doni una situació o una altra”. A més, Mas s’ha referit a com afectaria cadascun dels escenaris a l’economia catalana.

Situació econòmica del Tarragonès

Durant l’acte també s’ha analitzat la situació econòmica del Tarragonès. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC ha explicat que “l’economia de les comarques de Tarragona es manté forta, malgrat les incerteses en l’evolució de l’economia mundial”. Mas ha destacat que la recuperació del territori després del xoc de la Covid-19 va ser intensa. “Al Tarragonès la recuperació l’any 2021 va ser del 9,1%. Tot i això, no va ser suficient per compensar les pèrdues provocades per la pandèmia, de manera que l’any 2021 encara mancava un -6,9% per arribar als nivells de VAB del 2019”.

D’altra banda, Mas ha assenyalat que “la millora observada l’any 2021 està relacionada amb un important creixement del sector serveis (8,7%), el principal sector de la comarca amb més del 67% del VAB, i una forta recuperació industrial (11%), així com amb una millora discreta de la construcció (2,7%)”. Al mateix temps, cal destacar que el sector primari va créixer significativament (9,6%).

Al llarg de la trobada, Mas també ha explicat que “la recuperació de l’any 2021 es va traduir en un intens creixement de l’ocupació, concretament en un augment del 7,7% en el nombre d’afiliats”. D’altra banda, ha destacat que els treballadors acollits als ERTO van caure de forma molt significativa, passant dels 33.739 als 1.974, de manera que els 127.655 afiliats del 2021 superaven ja en un 1,1% els de l’any 2019.

A més, el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal ha posat èmfasi en què durant l’any 2022 el creixement de l’economia del territori va estar fortament vinculat a la recuperació del sector turístic i de la construcció. “El nombre de persones ocupades va incrementar un 5,95% (20.000 persones) i la taxa d’atur es va situar per sota de la mitjana de Catalunya, sent del 9,81% a Tarragona i del 9,91% al conjunt de Catalunya”, ha afirmat. També ha explicat que “les bones dades de l’any 2022 van afavorir la creació d’empreses”. Així doncs, el nombre d’empreses va augmentar un 2,09% (314 persones jurídiques, 809 autònoms).

Fortaleses i debilitats de l’economia del Tarragonès

El director de l’Àrea d’Economia i Empresa s’ha referit també a les fortaleses i debilitats de l’economia del Tarragonès. “La comarca ocupa la cinquena posició d’entre les 42 comarques catalanes en l’Índex de competitivitat territorial”, ha afirmat. En el cas del Tarragonès, les bases de la seva competitivitat se sustenten principalment en la disponibilitat de sòl per a l’activitat econòmica, les infraestructures de transport i comunicacions i la qualificació de la població, així com en els recursos destinats a l’educació i Formació Professional. “Altres factors que també reben una bona valoració són l’existència d’empreses que donen suport a la millora competitiva del teixit empresarial i la seva posició respecte als mercats de béns i serveis”, ha afirmat.

Pel que fa a les febleses, ha assenyalat que la principal debilitat és la sostenibilitat mediambiental, que pren una doble dimensió: la productiva i la residencial. “Cal incidir en una reducció en el consum de recursos, però també en una millor gestió i valorització d’aquests”, ha afirmat. A més, Mas s’ha referit també a la situació d’estancament poblacional, que el Tarragonès comparteix amb les comarques que lideren el rànquing de competitivitat, i a l’elevat dinamisme del territori, tant en termes de creació d’ocupació com de recuperació del teixit empresarial.

Et podria interessar:

IMG-20240125-WA0000 (2)
Punyed: laboratoris, vacunes i aigües minerals
muntatge_sant_jordi
REDESSA celebrarà Sant Jordi amb activitats culturals i de networking adreçades als professionals dels seus centres d'empresa
Cartell_fira_cambrils_final
La 65a Fira de Cambrils aposta per la sostenibilitat, la inclusió social i la dinamització local
històries empresarials reus empresa