Reus Empresa

Eurecat Reus treballa en un centenar de projectes innovadors en biotecnologia amb un pressupost de més de 5 milions d’euros

Reus Empresa
5/07/2023
El centre Eurecat Reus celebra 15 anys de trajectòria com a pol d’innovació i recerca en biotecnologia, nutrició, salut i ciències òmiques.

El centre tecnològic Eurecat Reus ha celebrat avui quinze anys de trajectòria com a pol d’innovació i recerca en biotecnologia, nutrició, salut i ciències òmiques, àmbits en els quals treballa en un centenar de projectes actualment, amb una previsió d’ingressos que supera els 5 milions d’euros per a l’any 2023.

El director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari, destaca que «amb la confiança de les empreses i amb la complicitat i implicació de totes les institucions vinculades, Eurecat Reus seguirà sent un centre de referència en Biotecnologia al territori, a Catalunya i també a nivell estatal i europeu», potenciant la connexió «entre la recerca bàsica i les necessitats i reptes de la indústria i proveint de tecnologia innovadora i diferencial a les empreses, per donar resposta a les seves necessitats d’innovació i impulsar la seva competitivitat».

Així s’ha posat de manifest en les perspectives de futur que han analitzat durant la celebració del 15è aniversari d’Eurecat Reus, l’alcaldessa de l’Ajuntament de Reus, Sandra Guaita; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, i el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López.

«Els centres tecnològics com Eurecat treballem de forma conjunta amb els ecosistemes territorials d’innovació com el de Reus per afavorir la generació de valor entre els seus agents i potenciar les seves capacitats i complementarietats», indica el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López.

Així, com indica el gerent territorial Catalunya Sud, Ignasi Papell, «amb la transferència del seu coneixement, tecnologia i talent a les empreses i organismes, Eurecat Reus contribueix a millorar la competitivitat empresarial, el progrés tecnològic i el benestar de les persones».

L’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat compta amb un equip de 57 persones, un nombre que ha crescut des dels 9 integrants que el 2008 formaven part de l’aleshores Centre Tecnològic en Nutrició i Salut (CTNS).

En aquest últim any i mig, les empreses agroalimentàries, farmacèutiques i biotecnològiques, i els centres d’investigació biomèdica han contractat serveis i projectes a Eurecat Reus per un import de més de 3,5 milions d’euros. Actualment, Eurecat Reus també participa en més de deu projectes conjuntament amb empreses amb instruments de finançament estatal, a través del CDTI i el Ministerio de Ciencia e Innovación, i també amb finançament provinent de la Generalitat de Catalunya, en àmbits com la proteïna alternativa, nous ingredients i aliments per fer front a al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, la valorització de subproductes, la reformulació d’aliments per obtenir productes més saludables i la identificació i caracterització de bacteris per millorar el rendiment de la producció de plàstics biodegradables.

D’altra banda, pel que fa a la recerca pròpia, participa en dotze projectes europeus alineats amb les tendències tecnològiques, entre els quals lidera el projecte Glomicave centrat en la integració de dades multi-òmiques referents a producció animal, agricultura i tractament d’aigües, i el Med4Youth sobre obesitat a l’adolescència i dieta mediterrània. A més, va liderar fins al 2022 el projecte Preventomics, centrat en nutrició personalitzada, i participa com a soci en nou projectes europeus en els àmbits de la salut, la nutrició i les ciències ambientals.

Trajectòria de 15 anys

En l’acte de celebració del 15è aniversari s’ha repassat la trajectòria del centre Eurecat Reus, per part de qui en fou director en el moment de la fundació del CTNS i director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat fins al 2019, Lluís Arola; el president del Patronat del CTNS i director general de l’empresa Andrés Pintaluba, Andreu Pintaluba; el rector de la URV en el moment de la fundació del CTNS, Xavier Grau; l’alcalde de Reus en aquells anys, Lluís Miquel Pérez, i la directora de Tecnologia d’Eurecat, Myriam García-Berro.

Així, s’han recordat els seus inicis l’any 2008, el creixement experimentat tant en l’equip de persones com en capacitats, i fites com la instal·lació a l’actual seu l’any 2012, la incorporació del Centre en Ciències Òmiques (COS) el 2013 com una unitat mixta amb la Universitat Rovira i Virgili, la integració amb Eurecat el 2016 i la constitució de la unitat mixta de Tecnologia dels aliments entre Eurecat i la Universitat de Lleida l’any 2017, formant en conjunt l’Àrea de Biotecnologia del centre tecnològic.

Recerca en biotecnologia amb les unitats de Ciències Òmiques i de Nutrició i Salut

L’Àrea de Biotecnologia s’organitza en dues unitats tecnològiques que són la Unitat del Centre de Ciències Òmiques (COS) i la Unitat de Nutrició i Salut, i compta també amb la contribució del director científic de l’àrea, Francesc Puiggròs, i del coordinador de recerca de l’àrea, Josep Maria del Bas, que participen en l’estratègia cientificotecnològica de l’àrea.

La directora de la Unitat de Ciències Òmiques d’Eurecat i coordinadora tècnica de la Unitat mixta del Centre de Ciències Òmiques, formada per investigadors d’Eurecat i la URV, Núria Canela, explica que en els àmbits de la salut i la nutrició les tecnologies òmiques «permeten realitzar estudis sobre biomarcadors, per exemple, biomarcadors predictius que poden indicar la predisposició a determinades malalties o biomarcadors d’estratificació per a poder classificar bé als malalts, i amb aquest pronòstic indicar mesures terapèutiques més personalitzades o aconsellar canvis d’estil de vida amb antelació».

El COS constitueix un dels nodes de la xarxa OmicsTech, integrada també pel CNAG i el CRG, el primer centre multidisciplinari en ciències òmiques a l’Estat reconegut pel Ministerio de Ciencia e Innovación com a Infraestructura Científico-Tècnica Singular (ICTS).

D’altra banda, la directora de la Unitat de Nutrició i Salut, Nàdia Ortega, assenyala que des de la seva unitat es treballa en l’eix de la nutrició i salut «on validem l’eficàcia biològica d’ingredients i matrius alimentàries a través de models in vitro avançats i models preclínics fins a arribar a la validació estudis d’intervenció nutricional, nutrició de precisió i de promoció de la salut amb humans; així com des del vessant d’alimentació, hi desenvolupem els projectes des de la plataforma mixta creada amb el Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida, on ens centrem en les tecnologies de procés i el disseny de nous aliments per donar resposta als reptes tecnològics de les empreses agroalimentàries».

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha participat en l’acte. Ha agraït a totes les persones que van fer possible la creació del CTNS i la trajectòria durant aquests 15 anys, i ha destacat que cal posar en valor el talent del territori i la capacitat de transferència de coneixement, amb els quals Eurecat Reus n’és un referent.»Hem de ser conscients de les potencialitats i talent que tenim al territori; i hem de crear xarxa», ha afegit.

«Som en un moment clau perquè la ciència, la innovació i el coneixement siguin la base de la nostra societat, i del creixement econòmic i social», ha afirmat l’alcaldessa. I ha afegit: «Volem que Reus sigui ciutat de ciència i innovació, i això implica un treball com a ciutat i com a territori, de la mà de la resta de les administracions i de l’empresa privada».

«El nostre futur passa per continuar generant sinergies de col·laboració amb qui té el talent i qui genera el coneixement». «L’Ajuntament de Reus hi ha estat, hi és i hi vol ser», ha afirmat l’alcaldessa.

Et podria interessar:

IMG-20240125-WA0000 (2)
Punyed: laboratoris, vacunes i aigües minerals
muntatge_sant_jordi
REDESSA celebrarà Sant Jordi amb activitats culturals i de networking adreçades als professionals dels seus centres d'empresa
Cartell_fira_cambrils_final
La 65a Fira de Cambrils aposta per la sostenibilitat, la inclusió social i la dinamització local
històries empresarials reus empresa