Valira, cafeteres i paelles per mig món

Joan Antoni Domènech
6/03/2024
 Seu de Valira, a Reus

 

Josep Betriu i Tàpies (1917-2014) té el seu nom lligat a Oliana (Alt Urgell), on va néixer, i a Andorra, on es va establir i desenvolupà gran part de la seva vida empresarial. No és tan conegut el seu vincle amb Reus, on naixerà i es faria famosa la seva empresa Valira.

Convé fer un ampli pròleg abans d’endinsar-nos en la història de Valira. Josep, juntament amb el seu germà Francesc (1926-2014) crearan una marca molt coneguda: Taurus. I aixecaran el seu projecte més reeixit: el Grup Becier, que es va fundar l’any 1945 a Andorra i que compta amb divisions en sectors com ara l’automoció, distribució, assegurances, immobiliària i viatges.

Josep Betriu, a més, va ser l’impulsor de l’aeroport d’Andorra-La Seu. L’any 1975, va crear l’empresa Desarrollo del Alto Urgel S.A. (DAUSA) amb l’objectiu prioritari de construir un aeroport que donés servei tant al Pirineu català com a Andorra, en una època amb unes comunicacions per carretera molt més precàries. Per a les obres es va haver d’aplanar tot un turó, entre Montferrer i Adrall, i els treballs per condicionar la pista van tenir un cost de 3.000 milions de pessetes. L’aeroport fou venut a la Generalitat per 8 milions d’euros el 2007.

El 1962 fundà amb el seu germà Francesc i Jordi Escaler la fàbrica Taurus, a Oliana, primera empresa de capital totalment català dedicada al petit electrodomèstic, que els anys següents tingué un gran creixement, també internacional. En 1993, i a conseqüència d’una forta crisi al sector, és comprada per la Generalitat.

Josep Betriu, a més d’altres actius més importants, tenia una petita botiga a Andorra. Des d’aquest punt de venda va estudiar la demanda del comprador espanyol quan anava al seu establiment. Li demanaven de forma recurrent petits electrodomèstics i altres aparells d’ús quotidià, llavors tots importats. De fet, la botiga li servia al Josep Betriu com un termòmetre de les tendències de la demanda. D’aquesta manera, en detectar una forta demanda en aquest sector, Betriu va pensar a crear una estructura de producció i naixeria així Valira.

Comercial Valira, nascuda a Reus en 1969, arribaria a fabricar 400 referències i a exportar a 40 països. Els seus dos gestors, els reusencs Francesc Palacín Artiga i Josep Maria Pujol Gibert, portarien l’empresa a un reconeixement en el mercat nacional i internacional.

La creació de Valira a Reus obeeix, inicialment, a una circumstància personal de Josep Betriu. Sent estiuejant a Salou va conèixer com a veí a Josep Matas (1929-2010), en aquells dies director del Banc de Bilbao a Reus. Betriu li va parlar de la possibilitat de fer una inversió industrial a Reus, centrada en la fabricació de cafeteres d’ús domèstic i altres utensilis de cuina. Pel que sembla, Matas li orientaria indicant-li que existia un solar industrial amb l’edifici en desús d’una natiga sedera, en el Camí de Riudoms, que podria tenir possibilitats. I així és com en 1969 Comercial Valira es posa en marxa després de reformar part de l’estructura abandonada.

Francesc Palacín Artiga i Josep Maria Pujol Gibert eren socis a l’empresa Pujol y Palacín, societat creada el 1965 dedicada a la fabricació de material avícola. També serien proveïdors en els inicis de la planta de Valira. Amb el temps, Pujol y Palacín s’integraria al Grup Valira, i els dos socis treballarien per la companyia: Palacín portant la direcció tècnica i Pujol, les compres. Betriu els oferiria fins i tot ser accionistes de l’empresa, per la qual cosa cadascun d’ells tindrà el 15% del capital.

Les cafeteres concentraran el gruix de l’activitat inicial de Valira, amb produccions a l’inici d’unes 400.000, gran part destinada a l’exportació. Valira obrirà una nova planta a la carretera de Montblanc, dedicada bàsicament a la divisió comercial, i una altra a Alforja, en la que produirà envasos de plàstic. L’empresa va tenir un centenar de col·laboradors als seus inicis, que serien més de 200 a l’any 2000.

Cafeteres, paelles, sucreres, termos, vinagreres, carmanyoles, i un llarg etcètera fins a arribar a 400 referències, van inundar el mercat nacional i arribant també a 40 països. Les vicissituds del sector, i ja jubilats Palacín i Pujol, portarien a l’empresa a molts canvis per buscar la seva supervivència, que s’aconseguirà després d’aixecar el concurs de creditors i ser comprada pel seu director, Eric Didier i un grup d’empleats.

Et podria interessar:

FB_IMG_1730970482166
firaReus acollirà el congrés de bonsai més important d'Europa
Trobada del programa Aquí hi ha feina-20241106114326
Mas Carandell organitza visites a empreses del territori que cerquen talent professional en el marc del cicle 'Aquí hi ha feina'
slider-historia-panta-01
Se celebren 120 anys de la constitució de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes