Joan Antoni Domènech
3/11/2022
El 1991, el llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, inaugurà el Club de Golf Reus Aigüesverds. Tres anys abans, el 1988, Antonio Quinteiro i Paco Llevat inicien el que ha de convertir-se en un projecte de referència en el sector i per a la ciutat. Compren l’antic Mas Guardià en la partida Aigüesverds, pràcticament en runes. Una casa i un parc que seguia el model indià de principis del segle XX. Amb aquesta base, busquen adquirir un total de 45 hectàrees per a construir un camp de golf i 15 hectàrees més per a una futura urbanització. Volen implementar a Reus un model americà d’èxit.
Antonio Quinteiro és llavors un empresari d’èxit, molt actiu en diversos fronts, empresarials i socials, amb una gran capacitat per a emprendre projectes. Per la seva banda, Paco Llevat, exalcalde de Reus, havia acumulat experiència com a promotor en urbanitzacions molt conegudes, com la Pineda a Reus o el castell de Salou.
El juny de 1989 es posen en marxa els primers nou forats del camp de golf, i a l’any següent es completa el camp de 18 forats i es reforma la casa club. Amb el Club en marxa, els accionistes decideixen emprendre el salt per a crear la urbanització. No obstant això, Quinteiro i Llevat no poden escometre la inversió en solitari, per la qual cosa recorren a l’entrada de nous inversors, encara que Antonio Quinterio continuaria sent l’accionista de referència.
Així i tot, el projecte s’enfronta a greus dificultats econòmiques. De manera que a la fi de 1994, els principals bancs creditors, Banc de Crèdit Agrícola i La Caixa, estan a punt d’executar els seus préstecs. És llavors quan els accionistes arriben a un acord amb la plataforma d’inversió Med Resorts, comandada per Jordi Robinat i l’empresari estatunidenc David Stein, que entren com a inversors amb capital propi i de fons americans. L’operació es duu a terme mitjançant reduccions i ampliacions de capital consecutives, quedant finalment els nous accionistes amb un terç de l’empresa, i les dues restants parts, en proporció, quedarien en mans dels accionistes inicials i d’una patrimonial d’una de les branques de la família Pont. El primer president de la societat promotora és Ramon Pont Amenós.
El 1988, Antonio Quinteiro i Paco Llevat inicien el que ha de convertir-se en un projecte de referència en el sector i per a la ciutat. Compren l’antic Mas Guardià a la partida Aigüesverds
Robinat i Stein modifiquen la idea inicial de disseny de la urbanització. Contracten el despatx d’arquitectes estatunidenc Sasaki, que planifica el projecte d’urbanització. El 21 de març de 1996 es posa la primera pedra del que es construirà en tres fases. Les dues primeres sumen 200 cases entre els conceptes de viles, torres i cases adossades, i el 2004 s’afegeix una tercera fase de 158 habitatges, que es ven íntegrament en tres anys.
Més enllà dels conceptes de disseny, la nova urbanització comptarà amb serveis a mesura, consergeria 24 hores, recollida diària d’escombraries, etc. En paral·lel, Med Group pren una participació del 50% al Golf Bonmont de Mont-roig, propietat de la família suïssa Lavanchy, on intenten desenvolupar una promoció urbanística també amb accents diferenciadors en el disseny.
Una vegada conclòs el projecte d’urbanització en Aigüesverds, que denominarien Les Palmeres d’Aigüesverds, Med Group es desfà del gran actiu que els queda: el camp de golf. El 2008 la societat Golf Aigüesverds SA és venuda per prop de quatre milions d’euros a l’empresari lleidatà Miquel Agustí. Anys més tard, la companyia passaria pels jutjats en fase de liquidació, entrant en concurs de creditors el 2015, fins que el 2020 Felip Giménez juntament d’uns pocs accionistes més adquireixen el Club, per prop d’un milió d’euros, que passaria a denominar-se a partir de llavors Gaudí Golf Club.