Reus Empresa

Torna una nova edició de la Fira de Sant Jaume, del 21 al 23 de juliol

Reus Empresa
12/07/2023
Presentació de la Fira de Sant Jaume d’enguany

 

Els propers dies 21, 22 i 23 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona. La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i un dels certamen firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens en l’any 1343, quan el rei Pere III va concedir a la ciutat el dret per organitzar-la. En aquest sentit, cal destacar que la fira de Sant Jaume commemora aquest any el seu 678 aniversari, sent una de les fires més antigues de Catalunya. La inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume tindrà lloc el divendres a les 21 h i anirà a càrrec de l’ alcaldessa de Reus.

La Fira ha anat consolidant un model lúdic que potencia el caràcter de «Fira de nit a Reus». En horari de tarda-vespre, de 20 a 1 h, l’edició d’aquest any presenta un programa orientat molt especialment als aficionats als cavalls i al públic familiar. Per facilitar l’accés al públic, cal recordar que l’entrada a la fira és gratuïta i que disposa d’una extensa zona d’aparcament.

Un any més, els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume són els cavalls, ja que en el marc de la fira s’organitza la Fira del Cavall. Altres activitats destacades són els tradicionals Sopars musicals a la fresca, elaborats amb productes de proximitat, l’esperada Cursa de portadors de sacs d’avellanes. Les actuacions musicals, la mostra de productes del territori, la cursa nocturna de Sant Jaume i les passejades en poni pels més petits són altres de les activitats que complementen el programa d’aquesta nova edició de la Fira.

Fira del Cavall

Organitzat per l’Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona és l’apartat més destacat de la Fira de Sant Jaume, i cal destacar que en aquests moments és l’única fira de cavalls que es realitza a Catalunya. En aquest sentit, destacar que els dies 17 i 18 de juliol – uns dies abans als actes principals de la fira – tindrà lloc el 5è Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola, organitzat per l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona i l’ANCCE. Aquest tipus de campionats valoren la morfologia dels animals de pura raça espanyola, la seva «bellesa», i la perfecció dels seus mov iments. En total, es lliuraran 90 trofeus en 15 categories, dividits entre mascles i femelles. Una gran part dels cavalls participants provenen de Catalunya, però també hi ha exemplars de les Illes Balears, País Valencià, Madrid, Andalusia, França i Suïssa. Aquest concurs es realitza el cap de setmana abans de la Fira amb l’objectiu de facilitar la participació dels cavalls, posar en valor aquest esdeveniment i atreure l’atenció del públic, afavorint l’afluència de visitants a la ciutat. A destacar també que el campionat de «Horse ball» (basquet a cavall) tindrà lloc el divendres 21 i el dissabte 22 de de juliol, a partir de les 19 h.

Altres proves que es podran veure en el marc de la Fira de Sant Jaume són el Concurs de Salt d’Obstacles, prova que per la seva espectacularitat compta amb gran èxit de públic, i que es realitzarà com ja és tradicional el dissabte 22 a les 20 h. El dissabte 22 i el diumenge 23 al matí, el recinte firal acollirà el Concurs de Doma Clàssica. La Fira comptarà un any més amb la participació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibicións de disciplines eqüestres el diumenge a la tarda.

Finalment, afegir que el divendres 22 i el dissabte a les 23:30 h i el diumenge 23 a les 23 h, es podrà gaudir de l’espectacle eqüestre, que en aquesta ocasió anirà a càrrec de la companyia francesa de Vincent Liberator, reconeguda internacionalment, acompanyada d’artistes vinguts de França especialment per l’ocasió.

Sopars musicals de la Fira de Sant Jaume

Aquest sopar tradicional vol posar en valor els productes de km 0 de qualitat i és, des de fa uns anys, una de les activitats amb més èxit de la Fira de Sant Jaume, ja que permet als visitants degustar a l’aire lliure un menú de productes de proximitat, alhora que es gaudeix d’un espectacle musical.

La proposta per aquest any inclou una amanida de tomàquet del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa compost per xai, llonganissa i cansalada, conill «a l’allada» i per postres coc d’avellana de Reus, tot acompanyat pel vi del Celler Masroig. El preu del tiquet del menú és de 17 € i es podrà adquirir a la mateixa fira. També es podran comprar degustacions individuals. Es comptarà amb la col·laboració del Consell Regulador de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana.

Com a novetat enguany també s’oferirà un menú vegà i un menú infantil a un preu de 9 i 7 € respectivament.

Productors: Embotit Bondrià – Carnisseries Bonet i fills, Forn Sistaré i el Celler del Masroig

25a Cursa combinada de portadors de sacs d’avellanes, Gran premi «Unió»

Un dels actes més singulars i emblemàtics de la Fira de Sant Jaume de Reus, on els participants es carreguen un sac d’avellanes de 58 quilos a l’esquena per completar un itinerari d’uns 900 metres aproximadament. La cursa es desenvoluparà el dissabte dia 22 a les 20’30h en un circuit establert a prop de la Fira. La cursa de portadors de sacs d’avellanes és la primera de les tres curses que es realitzen cada any a Reus, Riudoms i Valls, i forma part del gran premi UNIÓ.

Prèviament, a les 20 h, es realitzarà l’exhibició de portadors de sacs d’avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.

Espectacles musicals

Amb l’objectiu de potenciar els actes lúdics i musicals, en aquesta edició també es comptarà amb els espectacles de ball a la nit. Totes les actuacions tindran lloc a l’escenari de la zona de sopars a partir de les 20:30 h.

  • Divendres: 20:30 h Joel Reyes; 22h Ràdio Reggae
  • Dissabte: 22 h, Actuació musical.
  • Diumenge: 20 h Polick; 21 h Mint Valley

Mostra productes del territori

A l’entrada de la Fira es podrà gaudir d’un espai expositiu per descobrir els productes del territori: Oli DOP Siurana, avellana DOP Reus, vermut de Reus, millor pa de Pagès i tipologia de pans

Com a novetat «La Somera de Reus» també tindrà un espai promocional i el públic assistent també podrà gaudir de les seves actuacions al llarg dels tres dies de la fira.

Reus Promoció, com és habitual, també comptarà amb un espai propi a l’entrada del recinte, i a més de la seva funció de promoció turística de ciutat serà el punt d’informació de la Fira.

Zona infantil

A banda de tot el seguit d’espectacles, concursos i exhibicions eqüestres, tot molt orientat a públic de totes les edats, la Fira també organitza algunes activitats pensades especialment per al públic familiar i els visitants més joves, i compta amb una zona infantil diferenciada, en la que s’ubiquen les tradicionals atraccions de fira i el circuït de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada.

Cursa nocturna de Sant Jaume

Aquest any tindrà lloc la onzena edició d’aquesta cursa nocturna que sortirà el divendres 21 de juliol a les 21.30 h de les piscines municipals de Reus. Prèviament, a les 20.30 h tindrà lloc la sortida de la Caminada Seminocturna Sant Jaume Aspercam. Aquestes activitats estan organtizades conjuntament per tretzesports i Reus Esport i Lleure, i la inscripció es pot fer a través de la pàgina web de tretzesports.org

Et podria interessar:

Campanya_Tot_a_Reus-20240712135630
La nova campanya de promoció del comerç local 'Tot a Reus' vol atraure els visitants que estiuegen a la Costa Daurada
descarga (20)
Els Vilella, fabricants de vidre
FOTO-FAMILIA-PREMIS-GANXET-PINTXO-2024-scaled
S’entreguen els premis als establiments guanyadors de la Ganxet Pintxo de Primavera 2024
històries empresarials reus empresa