Reus Empresa

Televisors amb marca local

Joan Antoni Domènech
14/05/2024
L’empresa es va ubicar finalment a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

 

Ens hem ocupat en aquestes pàgines de la molt àmplia activitat empresarial en diversos àmbits d’una branca de la família Rodríguez, la protagonitzada per un membre de la tercera generació: Andreu Rodríguez Valveny. Image Quest va ser una gran fàbrica de televisors a la seva època; un exemple més de la capacitat emprenedora d’un dels braços de la família Rodríguez, fundadora de Virginias. Rodríguez Valveny decideix obrir pel seu compte noves iniciatives empresarials, una vegada la família ven a Tabacalera la societat Dirsa el 1984, propietària de la cadena de supermercats Preko. La venda a la multinacional espanyola va procurar uns ingressos de 9.000 milions de pessetes.

Amb una part d’aquests ingressos, el 1985 es crea Data Logic, ja independent del grup familiar, i que comandarà Rodríguez Valveny. Hem dedicat un capítol a l’aventura empresarial d’èxit d’aquesta empresa i la seva cadena BEEP, fins a la seva venda final el 2019 a la companyia GAEA Inversión. En aquest mateix sector, Rodríguez Valveny juntament amb altres accionistes decideix a principis de la dècada dels 2000 muntar una fàbrica de televisors de pantalla plana que també produiria pantalles per a ordinador. El primer pas va ser buscar una ubicació a Reus.

El lloc triat serà un gran solar al costat de Data Logic en el qual tenia previst aixecar un complex fabril la tèxtil Pich Aguilera, terreny, propietat d’INCASÒL. Com aquesta operació no es va dur a terme, els gestors de Image Quest van veure una oportunitat. Però la intervenció llavors de l’Ajuntament, que va pretendre negociar les condicions i va acabar comprant el solar a INCASÒL, amb la intenció de llogar-lo, va frustrar l’operació. L’oportunitat definitiva estava a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a les instal·lacions ben equipades de la planta que Hewlett-Packard (HP) havia abandonat recentment després d’uns pocs anys de produir impressores. L’Ajuntament, propietari de la nau oferia tota mena de facilitats. Així, en 2002 s’inicia la producció de Image Quest a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

La branca de la família Rodríguez capitanejada per Andreu Rodríguez Valveny va emprendre un camí d’èxits empresarials amb iniciatives de renom: Data Logic (Ticnova), Big Drum Ibérica i Oulet PC, serien alguns exemples, als quals hem d’afegir la fàbrica de televisors Image Quest.

Imatge Quest es va estructurar com una societat filial de la companyia Sorma, que a la vegada ho era de Reus Building, companyia que compartia accionistes amb Ticnova. La fàbrica començarà produint monitors d’ordinador i pantalles planes per a televisors, llavors una autèntica revolució al sector. En aquells dies, una llei europea gravava la importació directa de televisors plans, per la qual cosa les grans multinacionals decideixen aliar-se amb empreses locals per a acoblar els components dels seus televisors. Hyundai Electronics serà el proveïdor principal de pantalles de Image Quest, amb les quals es produiran televisors i monitors d’ordinador al costat d’altres peces importades. L’èxit de vendes no es va fer esperar, amb una producció de 200.000 unitats a l’any, l’empresa arribarà a facturar en un bon exercici una mica més de 100 milions d’euros, donant ocupació a 300 persones.

No obstant això, l’esdevenir de l’empresa no anava a ser tan satisfactori com prometien els seus primers anys. La divisió de Hyundai dedicada a aquest sector, Hyundai Electronics, acaba pràcticament feta fallida, i és venuda. Image Quest substitueix aquest proveïdor per Sharp, que ja tenia una fàbrica a Sant Cugat. Precisament, amb Sharp arriba el millor moment per la companyia, que s’afegia a la producció que pràcticament des del principi feia Image Quest de televisors Westinghouse per a la cadena d’electrodomèstics Miró. En 2007 Image Quest tanca un contracte en paral·lel amb Sony, obrint una nova línia de producció a la fàbrica. Image Quest fabricarà també la seva pròpia marca de televisors: Teco. La fàbrica de l’Hospitalet serà codirigida per Carles Rovira i Albert Colom.

La intensa i molt productiva trajectòria de Image Quest acabarà finalment tenint una curta vida: tancarà les portes el desembre de 2008, als inicis d’una gran crisi general, i amb l’efectiva deslocalització de la producció de Sharp a Espanya, traslladada a Polònia, sumada a la caiguda de comandes de Sony. Es queda la seva memòria com una peça més del catàleg empresarial d’èxits d’una branca de la tercera generació dels Rodríguez.

 

 

Et podria interessar:

bonmont
Fallida necessària de Bonmont Golf Hotel & Spa
Presentació_Velèctric_2024-2-20240521122557
Torna la mostra del vehicle híbrid i elèctric Velèctric, amb un nou enfocament cap a la sostenibilitat energètica
priorato (1)
Priorat, les etiquetes de Carlos Hyssen
històries empresarials reus empresa