Reus Empresa

Supermercados Catalanes, entre els pioners a l’Estat

Joan Antoni Domènech
23/11/2023

 

20 anys abans que la família Rodríguez Figuerola posés en marxa la gran distribuïdora alimentària DIRSA -creadora dels supermercats Preko-, ja havia entrat de ple en aquest sector amb l’empresa Supermercados Catalanes SA, que, amb el seu acrònim SUCASA, pretenia estendre’s en un sector nounat. De fet, Supermercados Catalanes va ser un dels pioners d’aquest model de venda a Espanya.

Els autoserveis arribarien al nostre país de la mà del Ministeri de Comerç -encapçalat llavors per Alberto Ullastres-, que pretenia establir una xarxa d’autoserveis de capital públic per a modernitzar el sector a Espanya. Es dirà Operación Supermercado. El novembre de 1956 un grup d’industrials i comerciants espanyols fa un viatge de treball als EUA, emmarcat en els projectes de dinamització de l’economia espanyola dirigits per la Comissió Nacional de Productivitat Industrial. Als Estats Units coneixeran els models d’autoserveis que el Govern espanyol vol implantar, i que en bona part dels països europeus occidentals ja són una realitat. Aquest mateix any, i com a prova pilot, s’inaugura a Madrid el mercat de Barceló, un supermercat experimental que establiria les bases per a la creació d’una xarxa d’autoserveis de titularitat estatal. Després de l’èxit del primer supermercat públic, es van inaugurar altres establiments en ciutats com Sant Sebastià, Bilbao, Saragossa, Gijón, La Coruña i Barcelona.

El sector privat no tardaria a incorporar-se. En 1959, un grup d’emprenedors – Pere Carbó, Jaume Prat i Josep Botet- , van fundar a Barcelona Caprabo, el primer supermercat de capital privat. Aquest mateix any la cadena holandesa Spar va crear la seva filial Spar España S.A. I un any més tard arriba la cadena Végé.

La família Rodríguez guarda en la seva memòria un viatge de José (Pepe) Rodríguez Figuerola als Estats Units, que amb tota seguretat integraria el grup d’empresaris convidats pel Ministeri en el viatge que hem esmentat. D’aquí va sorgir la idea de crear Supermercados Catalanes. L’octubre de 1960 es constituirà l’anònima que integrarà com a accionistes a tots els membres de la segona generació de la família Rodríguez Figuerola: Miguel, Pepe, Andreu, Dolors, Maria Teresa i Carmen Rodríguez Figuerola. A més, sumaran dos socis més: Francesc Sugrañes Martí i Gil Cristià Arbós. L’objecte social definirà l’activitat de l’empresa com a venda de tota classe d’articles propis d’un supermercat. El capital social de la nova societat s’estableix en 900.000 pessetes, dividits en 600 accions. El primer dels seus establiments se situarà a Tarragona, al carrer Unió, número 29.

La família Rodríguez Figuerola va ser una de les primeres a Espanya a posar en marxa una cadena de supermercats -Supermercados Catalanes-, en un sector que els va portar, amb el temps, a emprendre grans iniciatives, com la creació de la societat DIRSA, que abanderaria els supermercats Preko, amb prop de 1.500 botigues.

El model d’autoservei anava a trencar els esquemes de consum, fins llavors regits per hàbits de compra diaris en les petites botigues de barri. El disseny del primer local de Supermercados Catalanes, a més, oferiria una experiència de compra totalment nova i molt atractiva. Pensem que el 1960, en tot el país, només hi havia 77 establiments d’aquestes característiques, enfront dels 100.000 ultramarins registrats.

L’empresa incorporaria com a gerents a Manuel Sesé Saura, de Saragossa, i a José Garrapiz Encontra, d’Osca. L’ensenya arribaria a tenir 18 supermercats, principalment situats a les comarques de Tarragona. Després de prop de trenta anys d’activitat, el juny de 1997 Fragadis compra Supermercados Catalanes, nomenant com a administrador únic a José Fraga Molluna, propietari del Grup Fragadis. Fraga Molluna es fill dels fundadors de Fragadis: Juan Fraga Pascual i Rosa Molluna Gil. En 1998 la marca fundada per Rodríguez Hermanos desapareix, integrant-se les seves botigues sota el rètol de Fragadis. En el moment de l’operació de venda, el total de l’actiu i passiu era de 523 milions de pessetes.

Ben segur, tota l’experiència acumulada a Supermercados Catalanes, així com la distribució que des de la implantació de Végé a Espanya feien dels seus productes els Rodriguez Figuerola, va ajudar a establir les bases del seu gran projecte de distribució: Distribuciones Reus SA (DIRSA), fundada el 1981. Els supermercats Preko, abanderats de DIRSA, van sumar prop de 1.500 establiments. Marca i xarxa finalment venuda a Tabacalera, el 1988, per 9.000 milions de pesetes.

Et podria interessar:

descarga (19)
Un mar de petroli
premis_tic_rdp_1
El Clúster TIC Sud i REDESSA impulsen els primers Premis TIC Catalunya Sud
Presentació_renovació_conveni_Reempresa-1-20240617120520
L’Ajuntament de Reus aposta per Reempresa per impulsar el teixit empresarial de la ciutat i evitar el tancament de negoci
històries empresarials reus empresa