Reus Empresa

Segona edició del llibre ‘Històries empresarials de Reus’

Reus Empresa
17/10/2023
Portada del llibre.

 

Editat al mes de juny, acaba de sortir una segona edició després d’haver-se esgotat la primera. La publicació teoritza sobre el perquè del gran dinamisme econòmic i social de Reus al llarg dels darrers segles i recull un bon grapat d’històries -algunes d’elles inèdites- que pretenen exemplificar el dinamisme empresarial de la ciutat.

L’autor del llibre, Joan Antoni Domènech, recull un ampli ventall d’històries empresarials de Reus i dona les claus per entendre com la ciutat, no sent capital administrativa, ni eclesiàstica ni militar, i sense port marítim, aconseguiria distingir-se i posicionar-se com a referent econòmic i d’embranzida social. «Ha sigut tot una sorpresa per mi: no haguès pensat mai que un llibre d’aquestes característiques tingués tanta acceptació», comenta Joan Antoni Domènech, autor del llibre.

En el llibre s’hi explica que, en primer lloc, l’absència d’aigua va ser clau en l’esperit emprenedor de la ciutat. Un segon argument està definit per la necessitat d’expansionar-se una vegada dominat el mercat local, amb l’aiguardent com a primer motor, prenen com a base el port de Salou. Les dificultats administratives empenyeran encara més la societat local a la consecució de les seves metes creixents. L’absència de facilitats, en tots els àmbits, serà una constant que, en algunes ocasions, obligà a posar en marxa iniciatives sorprenents, i un cert esperit col·lectiu empresarial i social serà també clau per crear a Reus un magma empresarial únic.

Un dels capítols destacats és el protagonitzat per Evarist Fàbregas i els germans Eduard i Francesc Recasensels quals servirien d’exemple d’una manera de fer en què el risc i l’aventura formaren part de la motivació, amb la injecció econòmica de Fàbregas, el gran financer reusenc de l’època.

Reus va afavorir una revolució industrial i a la vegada va imprimir una petjada local d’èxit, que va capitalitzar també la naixent revolució financera. A més, sempre s’imaginà sortides davant una crisi i l’economia local es va especialitzar en nous sectors, mantenint fins a l’actualitat la seva capacitat emprenedora. A més, Domènech fa valdre que gran part dels empresaris també treballaven «per fer un mecenatge cultural espectacular a partir de les seves empreses». «És difícil trobar una ciutat amb la riquesa i potencial econòmic com Reus. Sempre amb la idea de millorar i innovar», conclou l’autor d’Històries empresarials de Reus.

Et podria interessar:

bonmont
Fallida necessària de Bonmont Golf Hotel & Spa
Presentació_Velèctric_2024-2-20240521122557
Torna la mostra del vehicle híbrid i elèctric Velèctric, amb un nou enfocament cap a la sostenibilitat energètica
priorato (1)
Priorat, les etiquetes de Carlos Hyssen
històries empresarials reus empresa