Reus Empresa
8/11/2023
PIMEC Tarragona ha constatat avui que les pimes tarragonines presenten una millor competitivitat que la mitjana del conjunt de les demarcacions. Així se’n desprèn de l’estudi “La pime a Tarragona”, el qual desgrana i analitza les dades territorials de l’Anuari de la Pime Catalana 2023 i s’ha presentat avui en una roda de premsa a la seu de la patronal al territori.
El president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha parlat en la seva intervenció de la situació actual del teixit empresarial del territori: “Ens trobem en un context de desacceleració econòmica i s’ha de destacar la capacitat de resiliència que tenen les pimes de la demarcació”. Seguidament, ha aprofitat l’ocasió per tornar a reclamar a les administracions públiques “mesures i eines per impulsar la competitivitat, la viabilitat i la productivitat”; i ha posat com a exemple l’acceleració de l’execució dels fons europeus, agilitzar la burocràcia administrativa, i impulsar i millorar les infraestructures, com el Corredor Mediterrani o l’AP7”, entre altres qüestions estratègiques.
Així mateix, Ciuraneta ha fet incís en l’impuls del món rural, tot recordant la importància de les mesures que van quedar reflectides en el Pla 2/15. En aquest sentit, ha assenyalat que “és fonamental generar ocupació i riquesa a les zones menys afavorides de l’entorn rural i forestal”. D’altra banda, ha exigit mesures urgents i ajuts directes a les empreses en relació als efectes de la sequera i, tal com proposa el manifest “Aigua i futur” impulsat per PIMEC, ha demanat un gran acord per a la gestió de l’aigua amb un debat de cohesió territorial, entre altres propostes.
Finalment, el president de PIMEC Tarragona a fet referència als Fons de Transició Nuclear, tot indicant que “han de generar ocupació a les Terres de l’Ebre” i defensant “que les pimes siguin les principals beneficiàries”. Per això, ha demanat que es mantinguin els llocs de treball ja existents i que es promoguin i financin “projectes que en generin de nous amb l’objectiu que les nostres pimes puguin créixer i ser més competitives i productives per assumir nous projectes d’inversió”.
Per part seva, l’economista de PIMEC, David Fortuny, ha explicat les xifres més destacades del territori, tot posant de manifest que “el 99,6% de les empreses a Tarragona són pimes, amb un total de 57.762 d’empreses”, i ha dit que aquestes registren el 73,3% dels ocupats per compte aliè de la població tarragonina: 180.455 persones en total. En termes generals, ha assegurat que Tarragona suposa el 10,1% de les pimes de Catalunya i integra el 9,5% dels afiliats a les pimes.
A continuació, Fortuny ha parlat de la rendibilitat: “Tarragona se situa lleugerament per sota de la mitjana de les demarcacions”. A més, ha afegit que també presenta una productivitat inferior. “L’estructura financera mostra que la pime de Tarragona va presentar al 2021 una menor capitalització”, ha constatat abans d’apuntar que l’evolució entre 2020-2021 va ser positiva, tot experimentant una millora tant en rendibilitat, productivitat i competitivitat. “Així i tot, l’endeutament va créixer lleugerament, en especial el de curt termini”, ha conclòs el seu discurs.