Reus Empresa

L’origen d’Agro Reus, el primer polígon industrial

Joan Antoni Domènech
18/11/2022
El polígon Agro Reus deu els seus orígens a la planta de Jubus a la Carretera d’Alcolea.

El germen del primer polígon industrial de Reus ha d’atribuir-se a Joan Busquets. La posada en marxa, el 1954, del nou complex fabril d’Industrias Juan Busquets Crusat SA (Jubus) a la Carretera d’Alcolea acabaria convertint la zona en l’embrió del polígon industrial més important de la ciutat.

Anem a l’origen. Finalitzada la Guerra Civil, els més rellevants distribuïdors de maquinària agrícola, sector en el qual treballava Busquets, implanten oficines comercials a Madrid. Fins i tot algunes empreses del sector van aixecar al centre de la Península les seves plantes de producció. Els òrgans de decisió i poder es concentraven en la capital, en detriment de les grans zones industrials del país. Madrid era la font per a la captació de contractes considerables; ser allí donava moltes més opcions.

Amb aquesta idea, Busquets obre en 1948 una oficina en el número 96 del carrer Velázquez, en els voltants del Paseo de la Castellana. Amb la representació comercial en marxa, Busquets busca localitzacions a la perifèria de la ciutat per a situar la seva futura fàbrica. Inicialment, sospesa l’oportunitat d’uns terrenys a Villaverde, que ja comptaven amb naus i un baixador de ferrocarril. Preu: 600.000 pessetes. En aquests mateixos solars, una vegada Busquets els descarta, s’instal·laria la fàbrica de motors Barreiros. El nostre protagonista va mirar altres opcions, al mateix Villaverde i a Alcalá de Henares. Finalment, i sota una certa pressió sentimental, decideix construir la nova fàbrica a Reus, ciutat i origen de la seva empresa.

Després d’estudiar bé totes les possibilitats d’emplaçament, Busquets es decideix per la Carretera d’Alcolea, en contra del corrent empresarial de llavors, que considerava que no era el lloc adient, i que presentaven millors opcions les carreteres de Salou, Castellvell o Lleida, per exemple. Busquets adquireix en diverses operacions consecutives uns terrenys a Ramon Fàbregas, pràcticament tot el denominat ‘Mas d’en Fàbregas’, amb una superfície de vuit hectàrees.

El 1954 s’inaugura la fàbrica, considerada llavors la indústria més important de la província, deixant enrere les seves instal·lacions del Passeig Sunyer, que havia posat en marxa en 1944, i la seva història anterior, que va començar sent representant de maquinària d’una empresa de Dènia, a la qual va acabar comprant les patents. Com a curiositat, la primera màquina que va vendre Busquets va ser a Antoni Pont i Pont, de Tàrrega, membre de la primera generació del que és avui la multinacional Borges.

Busquets havia creat, en 1924, amb vint-i-dos anys, la seva pròpia empresa en un magatzem del carrer del Doctor Robert, de poc més de 60 metres quadrats. Trenta anys més tard estrenava una planta edificada de 10.000 metres quadrats en la qual dissenyaria i fabricaria tota mena de maquinària agrícola: trossejadores de garrofa, trencadores de palmist, de pinyons, màquines per recollir avellanes, classificadores de cafè i cacau, i per a processament de fruita seca, recol·lectores de cereal… Un molt ampli catàleg que va sembrar el mercat espanyol de la marca Jubus i va aconseguir afermar les exportacions -obrint a més filials a Itàlia i Portugal-, fins i tot cedint drets d’explotació de patents en països com Austràlia.

El 1954 Busquets s’inaugura la nova fàbrica, considerada llavors la indústria més important de la província. Trenta anys abans, amb 22 d’edat, havia creat la seva pròpia empresa.

En vida, Busquets s’enorgullia d’haver creat la llavor que donaria després origen al polígon Agro Reus. Empreses de tota mena van veure en els anys 60 que la zona reunia bones condicions de connectivitat i espai suficient. Fins a arribar al que és avui, un node empresarial amb més de 400 empreses instal·lades.

Busquets, que abans de la Guerra havia estat el representant de Cambó a Reus, a través de la LLiga Regionalista, va ser molt actiu també en la societat civil. Va presidir el Reus Deportiu durant dotze anys i va ser el fundador del CF Reus Deportiu, entre altres activitats.

 

Et podria interessar:

bonmont
Fallida necessària de Bonmont Golf Hotel & Spa
Presentació_Velèctric_2024-2-20240521122557
Torna la mostra del vehicle híbrid i elèctric Velèctric, amb un nou enfocament cap a la sostenibilitat energètica
priorato (1)
Priorat, les etiquetes de Carlos Hyssen
històries empresarials reus empresa