Joan Antoni Domènech
2/06/2025

En un capítol del llibre Històries empresarials de Reus (2023) vam resumir les iniciatives empresarials de l’advocat Antoni Pedrol Rius, rellevants en diversos sectors. De totes les activitats mercantils de Pedrol Rius, la menys coneguda van ser les seves empreses dedicades a la fabricació de màquines de tocadiscs, sinfonoles, i del milió, també conegudes com a pinballs.
A principis de la dècada dels cinquanta del passat segle, comencen a arribar a Espanya les primeres màquines automàtiques de tocadiscs, per a bars i sales de jocs, els populars billars. Aquests aparells, pel que sembla, eren importats de manera poc ortodoxa per empresaris instal·lats al protectorat francès del Marroc, i des d’allí arribaven a Espanya. Potser això va ser decisiu perquè Pedrol Rius entrés en aquest negoci, ja que en aquells dies ell presidia a Tànger el Banco Inmobiliario de Marruecos (BIM), entitat que havia creat en 1948 i a la qual va incorporar en 1949 com a director general a Josep Andreu Abelló. Una història, la del BIM, que té plena aroma d’aventura, i en la qual no podem aturar-nos en aquest capítol.
Pedrol Rius volia fabricar a Espanya les populars sinfonoles, o jukeboxes, per la qual cosa va arribar a un acord comercial amb la nord-americana Seeburg, que li va cedir la tecnologia. Així va néixer General Española de Automáticos SA (Gedesa), creada el 1957 a Guadalajara, amb un capital social de 6,5 milions de pesetes. El seu objecte serà “fabricar, arrendar, vendre màquines i elements automàtics”. Entre 1958 i 1977 Gedesa va fabricar nou models diferents de sinfonoles, els tocadiscs automàtics que vam començar a fer acte de presència en molts locals. En la constitució d’aquesta societat figura Pedrol Rius com a conseller delegat i l’almirall Pedro Nieto Antúnez, com a president de la companyia. Convé aturar-se en la figura de Nieto Antúnez (1898-1978), molt pròxim a Franco i a Luis Carrero Blanco. Designat ministre de Marina (1962-1969), va arribar a ser posteriorment president de la Compañía Transmediterránea. Fins i tot, la seva amistat amb Pedrol Rius, va portar a Nieto Antúnez a construir-se un habitatge en el Cap de Salou, en els terrenys de la Urbanitzación Nuestra Señora de Núria, un projecte emblemàtic aixecat per Pedrol Rius amb altres socis. Un altre membre destacat en l’accionariat de Gedesa serà Francisco Bastarreche Díez de Bulnes (1882-1962), militar de carrera, també molt pròxim al cercle de Franco. Ja veiem que el pedigree de relacions de Pedrol garantia un bon ancoratge del negoci. També participà en la gestió de l’empresa Pedro Nieto Boedo , fill de l’almirall. Gedesa liderarà el sector dels tocadiscos automàtics durant la dècada dels seixanta i setanta. Encara que la incipient competència de Petaco SA (1964) estaria sempre molt a prop de compartir aquest lideratge.
Pedrol Rius i els seus socis constituirien en 1960 una segona societat: Aparatos Musicales SA (Amusa), amb un capital social de 50.000 pesetes. Amusa seria complementària de Gedesa, però amb un objecte social molt més ampli: Compravenda a l’engròs i menor de tota classe d’aparells musicals i recreatius, a la qual va afegir activitats mercantils en general, com la compra i venda de tota classe de mobles i immobles, objectes, accions, articles, drets i mercaderies. La societat estaria activa fins a 2006.
Antoni Pedrol Rius va marcar la seva biografia pública amb l’exercici de l’advocacia i la seva representació institucional, però va ser també un destacat financer i empresari. El menys conegut dels seus negocis serà el de les màquines recreatives: del milió, les sinfonoles i màquines de tocadiscs.
Finalment, la tercera i més important de les societats creades per Pedrol Rius en aquest sector va ser Máquinas Recreativas SA (Maresa), constituïda en 1963 amb 500.000 pessetes de capital social, que a l’any següent s’augmentaran fins als 6,5 milions. Maresa es dedicaria a la “fabricació, venda i explotació de tota classe d’aparells automàtics”. De fet, la seva producció se centraria en les màquines del milió (pinball), de les que fabricaria 56 models diferents, liderant també el mercat, amb competència molt directa de Petaco SA. Maresa, a diferència de les sinfonoles de Gedesa, va crear la seva pròpia tecnologia, que evitava la dependència dels fabricants estrangers. La companyia estarà presidida per Pedrol Rius, i com a conseller primer figurarà José Antonio López Huerta.
Pedrol Rius es deslligaria de Gedesa en els anys 70. En presentar la seva candidatura al deganat del Col·legi d’Advocats de Madrid (1973) i posteriorment al Consell General de l’Advocacia (1974), va decidir desprendre’s de les seves accions. Una versió diu que ho va fer per consell de les autoritats, que no veien bé que un personatge de la seva representativitat estigués en negocis d’aquest tipus… Mentre que una altra addueix que ell va abandonar aquest sector per incompatibilitat amb les seves fortes creences religioses. Finalment, en 1978, els actius de Gedesa i Maresa seran venuts a una altra companyia. Durant els seus anys d’activitat, Gedesa i Maresa liderarien els seus sectors respectius. La seva gran competència, Petaco SA, especialment amb els pinballs, acabaria dominant el mercat.