Reus Empresa

‘L’art de la construcció’ a través del testimonis de cinc professionals de Reus

Reus Empresa
24/11/2023
L’acte va tenir lloc a l’Espai Boule de Reus.

Les històries personals i les anècdotes de tota una vida dedicada a la construcció van centrar la sessió “Pioners de la construcció a Reus”, una iniciativa de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Reus i el Gremi de la Construcció del Baix Camp que va reunir a l’Espai Boule mig centenar de persones per escoltar els testimonis de cinc professionals ja retirats: Joan Maria Roig, Josep Maria Salvadó, Antoni Sentís, Miquel Vilella i Pere Vinaixa.

Durant una hora, van repassar els seus inicis, les obres més significatives que han realitzat al capdavant de les seves empreses i també com veuen el futur, especialment la preocupació que tenen per la manca de vocació professional del seu ofici entre els joves, un ofici que consideren un art, segons va explicar Miquel Vilella durant la jornada.

Es tracta de cinc persones amb edats compreses entre els 83 i els 79 anys, que han estat testimonis del creixement de la ciutat, tal com va recordar Pere Vinaixa, president honorífic del Gremi de la Construcció del Baix Camp i representant d’una nissaga professional que va començar el seu pare i que ara continuen els seus fills.

Tot aquests professionals, que van començar pastant i treballant a pic i pala abans de posar-se al capdavant de les seves empreses, han passat més de mitja vida -entre 50 i 60 anys, treballant sense para i encara avui, els agrada anar a visitar una obra quan l’acaben la que havia estat la seva empresa, com recordava Antoni Sentís.

Casos molt similars al de Vinaixa són els de Miquel Vilella, Antoni Sentís o Josep Maria Salvadó, que van aprendre l’ofici de ‘mestre de cases’ dels seus pares quan tot just tenien 12, 13 o 14 anys, en una època en què “es treballava de dilluns a dissabte i molts diumenges també havies d’anar a treballar, ja sigui a una obra que t’havien encarregat o a la teva pròpia casa”, recordava Josep Maria Salvadó. En canvi, Joan Maria Roig és l’únic dels testimonis que va fundar una empresa, ja que anteriorment, la seva família no tenia cap relació amb la construcció; una empresa de promoció immobiliària que continua activa i que ha esta artífex del creixement d’algunes de les zones que s’han desenvolupat a Reus en els últims anys. Sigui com sigui i mirant el futur, tots els protagonistes d’aquesta sessió es van mostrar satisfets de la seva vida professional i van reclamar a l’administració un esforç per tirar endavant una escola d’oficis que pugui ensenyar als joves aquest ofici tan necessari per la nostra societat.

Més actes

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges, va celebrar aquesta primera trobada i va confirmar que en el futur organitzaran altres trobades d’aquesta mena que posen en valor els testimonis i les històries de superació personal de tots aquells que han ajudat a fer gran la ciutat de Reus.

La sessió ‘Pioners’ es va realitzar a l’Espai Boule per tal de remarcar, precisament, la valuosa actuació de recuperació arquitectònica que s’ha realitzat en un espai emblemàtic gràcies a la iniciativa dels seus propietaris, Olena Korzhykova i Alfred Blasi, que van rebre una petita distinció dels organitzadors.

Et podria interessar:

Campanya_Tot_a_Reus-20240712135630
La nova campanya de promoció del comerç local 'Tot a Reus' vol atraure els visitants que estiuegen a la Costa Daurada
descarga (20)
Els Vilella, fabricants de vidre
FOTO-FAMILIA-PREMIS-GANXET-PINTXO-2024-scaled
S’entreguen els premis als establiments guanyadors de la Ganxet Pintxo de Primavera 2024
històries empresarials reus empresa