L’Ajuntament de Reus rep un ajut de 4 milions d’euros pel projecte RENATUReus

Reus Empresa
26/07/2023
El projecte inclou diferents actuacions de renaturalització de la ciutat en tres àmbits.

L’Ajuntament de Reus ha rebut la resolució definitiva de l’atorgament d’una subvenció de 4 milions d’euros per al desenvolupament del projecte d’actuacions per a la renaturalització i la resiliència de la ciutat, RENATUReus. L’ajut s’emmarca en la convocatòria 2022 de subvencions de la Fundaci&o acute;n Biodiversidad (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) per al foment d’activitats que contribueixin a la renaturalització urbana, impulsant la infraestructura tècnica verda i la connectivitat dels espais verds i blaus, amb l’objectiu d’incrementar la biodiversitat i la seva conservació i l’adaptació al canvi global, i de millorar l’habitabilitat dels entorns urbans.

El projecte inclou diferents actuacions de renaturalització de la ciutat en tres àmbits:

  • Impuls de la infraestructura verda i la connexió entre espais verds i espais d’aigua
  • Increment de la biodiversitat i estratègies per a la seva conservació
  • Actuacions en resposta al canvi climàtic per millorar l’habitabilitat dels entorns urbans

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

Un primer bloc d’actuacions són de planificació, amb l’objectiu de concretar estratègies i plans d’actuació, incloent-hi estudis i diagnòstics específics. Un segon bloc està integrat per actuacions a desenvolupar a l’espai urbà. I un tercer bloc aplega les accions de divulgació, comunicació i participació.

Planificació

Inclou el desenvolupament dels diferents documents estratègics:

  • Pla de la infraestructura verda i blava de biodiversitat. Aquest document ha de permetre determinar directrius, criteris i accions a realitzar per incrementar la biodiversitat i el verd.
  • Pla de refugis climàtics. L’objectiu d’aquest pla és recollir i avaluar la informació metereoclimàtica, social, econòmica i urbanística rellevant per identificar els espais més adequats per a la creació de refugis climàtics, que permetin oferir a la ciutadania espais adaptats a la previsió d’augment de temperatures en l’horitzó de canvi climàtic.
  • Pla director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible de Reus. Es tracta d’un instrument estratègic que ha de definir les eines i les línies d’acció en relació a la gestió de l’aigua de pluja, encaminades a reduir la inundabilitat d’origen pluvial i els vessaments contaminants als medis receptors, així com prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència del territori i la ciutat.

Actuacions a l’entorn urbà

Naturalització de la ciutat. Amb l’objectiu general d’augmentar la qualitat del verd tant en l’entorn urbà com el periurbà de Reus s’inclouen diferents actuacions de naturalització de la ciutat, distribuïdes per tot el municipi i d’acord amb 4 eixos: recuperació de cobertes vegetals del sòl, connectivitat entre diferents estrats vegetals, etc.

  • Refugis climàtics. Les actuacions incloses en aquest apartat constitueixen la primera fase del Pla de refugis climàtics de Reus i se centren en edificis educatius i el seu entorn.
  • Creació d’un nou ecosistema d’aigua que millora l’hàbitat de diferents espècies de fauna i sigui també un espai de relació de la ciutadania amb el medi natural.
  • Sistema Urbà de Drenatge Sostenible (SUD) a la llera urbana de la riera de l’Escorial, amb l’objectiu, entre altres, captar i redirigir a sòl fèrtil l’aigua de pluja per evitar inundacions i alhora recuperar part de l’aigua d’escorrentia.

Participació ciutadana i accions de comunicació i difusió

El paper de la ciència i el coneixement és fonamental per contribuir a la renaturalització de les ciutats i que les mesures que s’implantin siguin efectives. Per això el projecte planteja també un apartat destacat d’actuacions en clau de participació ciutadana que d’una banda permetin la generació de coneixement i la investigació, i de l’altra posin l’accent en la sensibilització al voltant dels avantatges la renaturalitzaicó i de la protección del patrimoni natural.

En el marc del pla de participació ciutadana es planteja crear un Observatori Ciutadà de la Biodiversitat obert a la participació de persones, entitats ambientalistes, associacions i persones a títol individual per generar coneixement i resoldre dubtes, així com un Banc de bones pràctiques per a la biodiversitat i la resiliència.

Et podria interessar:

Exterior de REDESSA Innovació-20240910132620
Entra en funcionament REDESSA Innovació, el quart centre de negocis de l'empresa municipal
cambra-reus
La Cambra i DomSpain participen en el projecte europeu MICROIDEA
1725443860678
Nova programació dels #Dimecres per crear i connectar, l'espai per potenciar el teu negoci