Reus Empresa
14/12/2023
L’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona ha fet la primera passa amb la constitució, aquest dijous al migdia, del Grup Impulsor que aglutina els representants de les institucions que impulsen aquesta iniciativa, presidida per la Diputació de Tarragona i amb la participació dels 7 municipis del Pla Director Urbanístic metropolità del Camp de Tarragona: Ta rragona, Reus, Constantí, la Canonja, Vila-seca, Salou i Cambrils, juntament amb l’Ajuntament de Valls, la delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona, i els consells comarcals del Tarragonès i del Baix Camp.
El projecte neix amb l’objectiu de ser una eina cabdal en matèria de cooperació intermunicipal i de millora del territori en àmbits com el transport, els serveis, l’economia, la sostenibilitat o l’acció social. «La Diputació de Tarragona vol donar resposta i acompanyar les diferents inquietuds i objectius tant dels municipis més petits com dels mitjans o de les ciutats, i alguns d’aquests municipis en el Camp de Tarragona han mostrat en diferents ocasions la seva voluntat d’actuar com a àrea metropolitana amb l’objectiu de millorar la vida de la ciutadania», ha destacat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, en acabar aquesta primera reunió del Grup Impulsor.
A la trobada han participat, així mateix, el vicepresident primer de la Diputació i alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; els alcaldes de Vila-seca, Pere Segura; de Constantí, Òscar Sánchez; de la Canonja, Roc Muñoz; de Cambrils, Alfredo Clúa; de Salou, Pere Granados; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, i els presidents dels consells comarcals del Tarragonès, Salvador Ferré, i del Baix Camp, Ernest Roigé.
En aquesta primera reunió de constitució del Grup Impulsor que ha tingut lloc a la Diputació de Tarragona, els participants han compartit els estudis preliminars que es van encarregar a una empresa independent (Idencity) per tal de donar robustesa tècnica i rigor metodològic al projecte. Aquests estudis permeten saber quins són els comportaments metropolitans, quins fluxos hi ha entre municipis, i d’aquesta manera, poder començar a caminar amb una base real i clara del moment actual. Aquests treballs previs es fonamenten a partir de diferents criteris, com són les dinàmiques poblacionals; d’urbanització i usos del sòl; de mobilitat; econòmiques; de serveis; culturals i identitàries i de governança. Totes aquestes dinàmiques estan estretament vinculades a àmbits d’activitat que es consider en estratègics per al territori, als quals se n’afegeixen d’altres igualment importants com són l’eficiència energètica, la gestió de l’aigua, la sostenibilitat, el canvi climàtic, la innovació i l’acció social.
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha parlat d’aquesta àrea metropolitana «entesa com les dues ciutats més grans (Tarragona i Reus) i els seus entorns urbans connectats per determinats fluxos socials i econòmics que permeten identificar una unitat de funcionament o ‘ciutat única’ per planificar polítiques públiques i posar en comú serveis».
De la seva part, el vicepresident primer i alcalde Rubén Viñuales ha indicat que «treballarem amb les entitats i la societat civil en totes aquelles iniciatives que consolidin i ajudin a fer realitat aquesta àrea metropolitana, que ens ha de permetre posicionar-nos en l’àmbit europeu amb una major influència».
Pel que fa al delegat de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, ha assenyalat que «la Generalitat es compromet des del primer moment amb el Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana, i ho fa en un moment decisiu per al Camp de Tarragona. Tots sabem que tenim diversos reptes importants que s’aniran concretant els pròxims anys i configuraran el futur del nostre territori. Cal que els entomem més enllà dels límits municipals amb visió metropolitana».
L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha fet referència al context actual dient que «el món ha canviat d’escala i si no ens unim ens fem més febles; hem d’afrontar aquest repte complex, i avui, aquí, demostrem que malgrat que no és fàcil tenim la voluntat de fer-ho, d’arribar a enteses en un territori que s’ho mereix».
Finalment, l’alcaldessa Sandra Guaita ha posat en valor «el consens i la col·laboració, des de la qual volem transformar les nostres ciutats, transformant el territori i donant resposta a les seves demandes, per ser un motor tractor no només d’aquest territori sinó també de tot Catalunya».