Reus Empresa

La curta i molt rentable aventura de la marca Preko

Joan Antoni Domènech
2/03/2023
La marca Preko va arribar a comptar amb gairebé 1.500 botigues, entre pròpies i franquiciades.

 

Distribuciones Reus SA (Dirsa) és una d’aquelles grans empreses d’èxit nascudes a Reus, amb una gran projecció a Espanya, i que, no obstant això, el seu rastre biogràfic ha quedat un xic diluït. Potser és per la seva vida tan curta, set anys, i que, després d’un creixement espectacular, els seus creadors decidissin vendre l’empresa a Tabacalera, una operació xifrada en 9.000 milions de pessetes, i considerada com una de les grans transaccions del sector en la dècada dels vuitanta.

L’any 1981, Andreu Rodríguez Figuerola, Juan Jesús González Cabrejas, Josep Guiu Rius i Antonio Gallego de la Frentil creen la societat Distribuciones Reus SA. Desemborsen un capital de 25 milions de pessetes, sent els principals accionistes la família Rodríguez (a través de la patrimonial familiar Rofi SA) i Juan Jesús González.

La nova companyia s’especialitzarà en la distribució majorista a petites botigues d’alimentació, un negoci en el qual venia ja treballant la família Rodríguez de Reus.

En els anys seixanta, Rodríguez Hermanos havia aconseguit la representació de la firma VéGé, marca que abanderava molts petits comerços d’alimentació als quals Rodríguez Hermanos subministrava com a majorista en l’àmbit provincial de Tarragona. Ara, amb Dirsa, anava a replicar-se aquest negoci, però amb una major dimensió. A més de l’experiència en VéGé, Hermanos Rodríguez havia constituït en 1979, juntament amb altres socis, l’empresa Coaliment SA, que es convertiria en el primer grup de distribució del seu sector. Coaliment pretenia unificar esforços en la distribució alimentària al petit comerç. Amb aquesta finalitat, la societat suma com a socis a les grans empreses locals que hi havia llavors a Catalunya: Comercial Saperas, en l’àrea de Barcelona; Miquel Alimentació, a Girona; i Rodríguez Hermanos, a Tarragona, i una petita extensió a Castelló de la mà d’una empresa local.

La societat no duraria, per desavinences entre els socis, encara que continuaria amb el nom de Coaliment. A més, als inicis dels anys vuitanta anava a produir-se una revolució en el sector: es va accelerar el procés de modernització de la distribució alimentària, arribaven els grans hípers. Totes aquelles botigues d’alimentació que no estiguessin sota l’empara d’una marca (VéGé, Spar, Coaliment, entre altres de l’època) veurien perillar el seu futur.

Dirsa competeix en aquest escenari, amb una certa experiència dels seus socis al sector. I comptava amb un gran actiu. Juan Jesús González anava a ser la peça clau del desenvolupament de l’empresa. De fet, González Cabrejas, un prestigiós professional del sector, es va interessar pel projecte al qual va afegir la condició d’incorporar-se ell com a accionista. Precisament és ell el que dissenya el pla de franquícies, una novetat en el sector, que farà créixer l’empresa a gran velocitat. Dirsa crea la marca Preko.

Després de set anys d’espectacular creixement, el 1988 Tabacalera adquereix Dirsa per 9.000 milions de pessetes, en una operació considerada com una de les grans transaccions del sector en la dècada dels vuitanta

El creixement és espectacular: s’inicia per Catalunya, contínua per Aragó i segueix per la franja nord d’Espanya. En total, prop de 1.500 botigues entre pròpies i franquiciades (la majoria). Les botigues seran nodrides per cinc centrals distribuïdores: Reus , Mallén (Saragossa), Sant Antoni de Vilamajor (Barcelona), Villanubla (Valladolid) i Santiago de Compostela.

L’ambiciós pla d’expansió prossegueix sense fre. En 1986 l’empresa àmplia capital per 300 milions de pessetes, operació que realitza amb les reserves voluntàries de les quals disposava, sense necessitat de desemborsament per part dels socis, la qual cosa dona compte de la salut financera de la companyia.

En 1987 l’empresa va traslladar el domicili social de Reus a Mallén. El 1988 la societat es col·locava en el desè lloc del rànquing sectorial espanyol. I aquest mateix any Dirsa rep una molt substancial oferta de compra. Tabacalera, que en aquells anys treballava en la diversificació del seu negoci tradicional, adquireix Dirsa després de desemborsar 9.000 milions de pessetes.

I un apunt final. El 1990 Tabacalera embeni Dirsa al Banco Bilbao Vizcaya per 12.100 milions de pessetes. Dirsa va passar al cap de poc temps al grup Dia, cadena de supermercats filial del holding francès Promodès, la qual cosa va suposar el seu trasllat social a Madrid des de 1991.

Et podria interessar:

Cartell_fira_cambrils_final
La 65a Fira de Cambrils aposta per la sostenibilitat, la inclusió social i la dinamització local
panta-roiudecanyes
La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes presenta un informe jurídic que conclou que les obres de l’EDAR poden ser declarades per emergència
descarga (18)
Vila, l'imperi avícola
històries empresarials reus empresa