Reus Empresa

La construcció d’habitatge residencial nou s’incrementa a Cambrils i decreix a Reus

Reus Empresa / ACN
20/1/2023
habitatge
L’any passat, el sector va créixer un 13% a les comarques tarragonines. Foto: ACN

 

Segons publica el diari Reusdigital.cat, Cambrils ha incrementat el nombre d’habitatges que s’hi han construït aquest 2022 en un 357% respecte a l’any 2021. Els 193 nous habitatges aixecats a la vila marinera suposen un 16% dels que s’han dut a terme al territori. Per contra, a Reus s’ha passat de 180 habitatges el 2021 a 40 el 2022: un decreixement del 22,2%. Les construccions a la capital del Baix Camp suposen el 3,24% de les de la demarcació.

Bones previsions

Segons l’informe del Gabinet Tècnic del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), el sector va créixer un 13% a les comarques de Tarragona. Els valors de negoci del sector són similars i s’apropen als d’abans del 2008, abans de la crisi de la bombolla urbanística. L’any passat, el nombre d’habitatges nous visats al Camp de Tarragona va ser de 1.202, un 30% més respecte del 2021 i que implica més de 160 milions d’euros d’inversió. L’obra nova residencial s’ha recuperat de la caiguda sobtada que es va produir el 2020 per la crisi sanitària.

El tipus de construcció que més ha crescut han estat els blocs (42% respecte a l’any anterior), mentre que l’habitatge unifamiliar incrementa un 18%. L’autopromoció, tot i créixer menys «va ser molt rellevant» l’any passat amb 411 nous habitatges. La recuperació d’obra i habitatges nous no es preveu que es vegi afectada «de moment» pels efectes de la inflació perquè es fa «de manera sostinguda». També ha tornat a créixer la rehabilitació, amb un increment de 4,8%, amb més d’un miler i una inversió global de 46 milions d’euros.

Valors precrisi

L’activitat constructiva de l’any passat va superar els del 2008 i la previsió «d’una forta inversió pública» enguany fa que el sector sigui molt optimista amb els resultats del 2023. Tarragona, Reus i Cambrils continuen al capdavant dels deu municipis amb més obres actives.

A les comarques de Tarragona, la feina per als professionals de l’arquitectura tècnica puja per sobre del 12%, respecte a l’any 2021. L’any passat, gairebé el 42% del treball d’arquitectes tècnics i enginyers d’edificació van ser certificats d’habitabilitat. Destaca l’increment dels CEE (certificats d’eficiència energètica) i les ITE (inspecció tècnica d’edificis) des de l’estiu de 2022, quan es van obrir les sol·licituds per a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges dins dels ajusts europeus coneguts com a Fons Next Generation.

Et podria interessar:

muntatge_sant_jordi
REDESSA celebrarà Sant Jordi amb activitats culturals i de networking adreçades als professionals dels seus centres d'empresa
Cartell_fira_cambrils_final
La 65a Fira de Cambrils aposta per la sostenibilitat, la inclusió social i la dinamització local
panta-roiudecanyes
La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes presenta un informe jurídic que conclou que les obres de l’EDAR poden ser declarades per emergència
històries empresarials reus empresa