Reus Empresa

La construcció alerta que l’increment de l’ICIO i l’IBI pot paralitzar el sector a les comarques de Tarragona

Reus Empresa
26/10/2023
El Gremi de la Construcció del Baix Camp assegura que aquests gravàmens perjudiquen directament el ciutadà i els promotors.

El sector de la construcció està molt preocupat per l’increment dels impostos i taxes que estan plantejant la majoria dels ajuntaments de les comarques de Tarragona, especialment els impostos que més relació tenen amb l’activitat constructiva com és l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) i de retruc l’IBI (Impost sobre Béns Immobles), que acaba pagant tota la ciutadania que té un habitatge en propietat.

El Gremi de la Construcció del Baix Camp troba molt preocupant que alguns ajuntaments, com el cas de Reus o Tarragona, hagin optat per pujar l’ICIO fins al 4%, que és el màxim que ara mateix permet la llei. Cal recordar que la proposta que passarà pel ple de Reus aquest divendres suposarà un increment del 45% en aquest impost respecte al que es pagava fins ara, o l’increment previst a la ciutat de Tarragona que serà del 33% fins arribar al 4%, el màxim permès; o els increments previstos en la majoria dels ajuntaments de la comarca en l’IBI, com els casos de Reus, Cambrils o Mont-roig del Camp, amb pujades entre el 10 i el 12%, que poden suposar de manera indirecta una retallada en la demanda d’habitatges.

Aquest increment dels impostos directes que han de pagar els propietaris que volen fer obres en un habitatge, construir-ne un de nou o pels promotors que volen impulsar una promoció, suposen un nou increment en els costos. Cal recordar que ens trobem en un moment

amb una gran pressió inflacionista, tant per l’increment de les matèries primeres, l’increment de les despeses d’energia i els carburants i per l’alça dels tipus d’interès. Tot sumat és un cost letal que pot paralitzar el sector de la construcció, que en els últims anys, tot i la sotragada de la Covid, semblava que repuntava. S’ha de recordar que la construcció és un motor de l’economia, ja que és una palanca de la qual en pengen moltes empreses i professionals d’altres sectors. Per això, una paràlisi o un alentiment en la construcció és molt negatiu per l’economia pel territori i també pot significar la destrucció d’una gran quantitat de llocs de treball.

Contraccions

Per exemplificar el que suposa l’increment de l’ICIO es pot afirmar que un bloc de 30 pisos que fins ara aquest impost suposava 2.600 euros per pis, amb la pujada previst a Reus o a Tarragona, el cos serà de 3.700 euros per pis, quantitat que implicarà un encariment del cost de l’habitatge i de retruc, el cost d’un possible lloguer. El Gremi de la Construcció del Baix Camp considera que amb mesures com aquesta, queda clar que la problemàtica de l’habitatge no és una prioritat, tot i que és una qüestió que sovint forma part del debat polític. Cal dir, per tant, que és una gran contradicció dir que s’han de fer polítiques per fomentar l’habitatge i el primer que es fa és apujar els impostos directes que afecten els promotors i també la ciutadania en general.

Per tot això exposat fins ara, el Gremi de la Construcció del Baix Camp reclama a l’Ajuntament de Reus i a la resta de les administracions locals que siguin prudents i que congelin aquests impostos i taxes abans que sigui massa tard. El sector reclama mesures que fomentin l’economia productiva en lloc de carregar les empreses i els ciutadans de nous impostos i taxes que poden servir per quadrar un pressupost municipal però finalment perjudicaran l’economia i l’ocupació del territori.

Et podria interessar:

bonmont
Fallida necessària de Bonmont Golf Hotel & Spa
Presentació_Velèctric_2024-2-20240521122557
Torna la mostra del vehicle híbrid i elèctric Velèctric, amb un nou enfocament cap a la sostenibilitat energètica
priorato (1)
Priorat, les etiquetes de Carlos Hyssen
històries empresarials reus empresa