Reus Empresa

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes anuncia que no és possible el reg d’emergència

Reus Empresa
20/07/2023
Una imatge d’arxiu del pantà de Riudecanyes.

 

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha manifestat, mitjançant un comunicat, que en la reunió que van mantenir el passat dimarts, 18 de juliol, amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, es va anunciar que no era possible el reg d’emergència.

Des de l’administració es va argumentar que per a la utilització de l’aigua de la depuradora de Reus no hi havia temps material per fer les obres necessàries. Així mateix, consideraven que el reg des de la presa de Riudecanyes no solucionava la manca de reg si després no es podia continuar regant. En aquesta mateixa reunió, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es va comprometre a tirar endavant la connexió de l’aigua de la depuradora de Reus amb la xarxa de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, per tal que es pugui utilitzar en escenaris com l’actual en les pròximes temporades de reg.

Per altra banda, des de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes expressen que, a través d’una empresa constructora, disposava de tot el material per a la realització de la connexió de l’aigua de l’EDAR de Reus amb la xarxa pròpia de la comunitat. «Sí que és cert que el termini d’execució era d’entre quatre i cinc setmanes i que donada la data actual representaria poder-se usar a mig o finals d’agost», diu el comunicat.

Així mateix, manifesten que «no és cert que fes cinc mesos que des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’estigués parlant amb la Comunitat de Regants per debatre la situació de sequera. La primera reunió per parlar d’aquest tema va ser el dia 24 de maig de 2023 i la següent el 13 de juny de 2023». «Se’ns acusa de mala gestió perquè l’embassament de Riudecanyes, des del final del reg de 2022 fins a l’actualitat, s’ha buidat 0,6 Hm³. Cal recordar que els ajuntaments tenen drets i concessions que paguen i que, per tant, els atorga un volum, proporcional a tots els regants, d’aigua. Aquest volum que els corresponia, a l’estiu de 2022 es va negociar amb ells i es va arribar a l’acord que l’agafarien acabada la temporada de reg i així poder donar més setmanes de reg durant l’estiu, en el qual la dotació per a tots els usos es va reduir prop del 60%. Si no s’hagués arribat a aquest acord, només s’hauria pogut regar vuit setmanes i, per tant, la reducció hagués estat de quasi el 70%», comenten.

La Comunitat de Regants recorda que l’aigua que se subministra als ajuntaments per al consum urbà «és prioritària» i actualment només es proporciona aigua per als abastaments que, o no tenen altres vies, o que estarien en restriccions. El comunicat conclou que «amb 500.000 m³ no se subministren quatre setmanes de reg simple. L’any passat teníem un consum mig per a reg de 300.000 m³ setmanals. Per tant, cal remarcar que l’aigua que quedava a l’embassament no era un excedent, era per distribuir als abastaments durant l’estiu. Una decisió que es va posposar a després de l’estiu de mutu acord».

Et podria interessar:

Signatura del protocol marc entre l’Ajuntament de Reus i la URV-20240613092618
L'Ajuntament de Reus i la URV signen un protocol marc per contribuir al desenvolupament econòmic i social del territori
aeroport
L'Aeroport de Reus supera els 161.000 passatgers al maig
boule
Josep Boule, el gran exportador de vins
històries empresarials reus empresa