Joan Antoni Domènech
21/03/2025

Hem tingut ocasió en uns altres capítols de parlar de la nissaga dels Miarnau, amb el naixement a Reus del que seria posteriorment el seu gran referent empresarial: Construcciones Miarnau SA (COMSA). La diversificació de projectes empresarials de la família Miarnau, especialment a través de Jordi Miarnau Banús (1932-2020), membre de la tercera generació, que liderarà la transformació de l’empresa durant quatre dècades. Un dels seus projectes emblemàtics va ser la Boella.
Aquesta finca senyorial, amb jaciment prehistòric, assentament ibèric i romà, té documentada la seva identitat des del segle XII. Al segle XX era propietat de la família Canals Siscar, fins que va ser venuda als Miarnau en 1976. Situada en el terme de la Canonja, la finca contenia un edifici històric, dependències agrícoles i una extensió de cultius en semi abandono. Els Miarnau adquireixen la propietat, que tenia llavors una extensió de 75 hectàrees. En anys successius, incrementarà la seva superfície fins a arribar a les 220 hectàrees.
En mans dels Miarnau, la Boella va estar a punt de convertir en realitat una sèrie de projectes alternatius que deixarien enrere la seva funció merament agrícola. El primer d’ells va ser, en 1981, la proposta de desenvolupament d’un Pla Parcial per a la creació de sòl residencial: a finals de la dècada dels vuitanta es va projectar un conjunt residencial amb camp de golf, i fins i tot es va estudiar la possibilitat de situar-hi el campus universitari de la futura URV, una història prou desconeguda. Ni un ni l’altre projecte van arribar, com sabem, a bon port.
Encara que en terreny de la Canonja, la Boella és una finca senyorial que ha tingut un vincle estret amb Reus, i molt especialment des que en 1976 fos adquirida per la família Miarnau, els creadors de Comsa.
La finca es mantindria pràcticament sense activitat fins al 1995, any en el qual es va posar en marxa un pla experimental que transformaria radicalment els seus usos agraris: els cultius preexistents serien substituïts per una nova plantació intensiva d’oliveres. És va constituir l’empresa La Boella SL., integrada per IOSA, propietat de la família Miarnau, i la societat Ariadna Agrícola, en mans de la família Sumarroca. La nova societat tindria, respectivament, un 60% i un 40%, per a cada família. IOSA aportava la finca, els pous i una mina d’aigua, mentre que Ariadna Agrícola, la direcció tècnica. Durant aquests temps es construirà un nou molí a la mateixa finca per procesar les olives i elaborar oli destinat a la venda al consumidor sota la marca Moli La Boella. En 2017, la família Sumarroca es farà amb la totalitat accionarial de la societat.
L’any 2000 li arribarà el torn a la transformació de l’edifici del mas i les dependències annexes. Es va construir un gran pavelló i es va rehabilitar el vell edifici del mas, edificant sales per a acollir diferents actes. Paral·lelament, en 2002 es va reprendre un projecte vitivinícola, que va tenir forta presència en la finca en el segle XIX. En 2006 s’aixecarà un nou celler, inaugurat en 2007. I en 2009 es posarà en marxa l’hotel Mas La Boella, un petit establiment de luxe.