Reus Empresa
16/1/2023
Josep Poblet i Tous ha pres possessió aquest dilluns al migdia del càrrec de president del Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili en un acte presidit pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i el rector de la URV, Josep Pallarès. El consell social és l’òrgan de participació de la societat en cadascuna de les universitats públiques, mitjançant el qual la societat col·labora en la definició dels criteris i de les prioritats del seu planejament estratègic.
S’encarrega de vetllar per la qualitat dels serveis, l’eficàcia de la gestió administrativa, l’avaluació, la planificació estratègica i el finançament de la universitat. Està format per sis representants del Consell de Govern de tots els col·lectius de la comunitat universitària i nou persones representatives de la societat catalana, nomenades d’acord amb la legislació vigent.
Poblet va ser nomenat per acord de Govern de la Generalitat el 6 de desembre de 2022 i avui tant ell com el conseller Nadal han signat els documents que ho acrediten. En el discurs fet en un acte públic al Paranimf, Poblet ha apuntat que «la feina del Consell Social ha d’orientar-se en dues direccions: que la Universitat continuï reballant per a l’interès de la societat, i que la societat se senti plenament compromesa amb la seva universitat». En aquest sentit, ha assegurat, d’una banda, que el Consell Social «és poc conegut per la nostra societat», i de l’altra banda, que «cal que la societat estigui plenament implicada en la Universitat, la conegui, l’estimi, la valori i hi pugui dir la seva».
La Universitat com a vertebradora social, econòmica i cultural
Poblet ha recuperat el concepte de regió del coneixement, que va ser la base de la col·laboració entre la Diputació de Tarragona, quan ell n’era president, i la URV: «Cal donar-hi un nou impuls d’acord amb els molts agents econòmics, socials i culturals que així ho demanen i amb el nou context europeu i mundial». I l’ha vinculat amb els objectius del Pacte Nacional per la Societat del Coneixement i amb la necessitat de «connectar els agents institucionals, la societat, el món empresarial, la Universitat i el Govern de Catalunya».
D’acord amb la idea, el rector Josep Pallarès ha demanat al conseller Joaquim Nadal i també als decisors del govern estatal «donar-nos l’autonomia i els recursos necessaris perquè, com a regió del coneixement, puguem impulsar allò que entre tots decidim ser». Però ha recordat que «més enllà de polítics i institucions depèn, sobretot dels agents econòmics i socials, de la societat en general que teniu representació al Consell Social» i del «valor d’ús» que se li doni a aquest instrument.
En el seu discurs, Pallarès ha agraït a Poblet el fet que fos el primer càrrec públic a donar suport institucional al projecte Tarragona, Regió del Coneixement, ideat per l’exrector Xavier Grau i ha recordat que «no és casual que el setembre passat s’aprovés un projecte estratègic al nostre país per impulsar la innovació a tot Catalunya a través de les regions del coneixement». En aquest sentit, ha reiterat la idea que la Universitat sigui motor de transformació per al desenvolupament regional.
El paper de la URV
El nou president del Consell Social ha fet esment al paper vertebrador que la Universitat té al territori i la vocació de servei per construir un futur millor a través de la formació «de les més àmplies capes de la població perquè esdevinguin llavor de progrés i de millora social», especialment gràcies a la missió del professorat. Així mateix, ha fet referència a la investigació per proposar «en els diversos àmbits de coneixement de la nostra universitat una línia de recerca aglutinadora i potent, que esdevingui referent entre les principals universitats del món», com és el cas de l’institut universitari IU-RESCAT.
Josep Poblet ha avançat que davant dels canvis que ha experimentat la societat, el Consell Social ha de tenir clar el pla estratègic i ha demanat als membres integrants d’aquest òrgan «reflexionar sobre el nostre propi paper, esdevenint agents efectius de transformació i detecció de noves oportunitats i aportant iniciatives des de la societat cap a la universitat».
En l’acte s’ha escenificat el relleu al capdavant d’aquest òrgan de govern de la Universitat, que fins al desembre presidia en funcions Joan Enric Carreres, després de la mort de Joan Pedrerol, que en va assumir la presidència el 28 de gener de 2015. Carreres l’ha recordat precisament en el seu discurs i ha avançat que es mantindrà en el consell com a representant del col·lectiu d’antics estudiants. Pallarès li ha donat les gràcies a Carreres «per ser-hi no només quan tocava sinó per ser-hi sempre».
El perquè del nou president
Joaquim Nadal ha volgut fer, en primer lloc, una defensa de la figura de Josep Poblet i ha deixat entreveure que el nomenament respon a una restitució pública: «Des del meu punt de vista hi ha un reconeixement personal i una reivindicació de les institucions i de les persones» perquè ha apuntat, en referència als darrers anys de trajectòria política de Poblet, que «els representants polítics assumeixen ara un risc major que quan jo vaig començar com a alcalde fa 44 anys».
En referència al paper del Consell Social i de la Universitat, ha proposat un exercici als assistents a l’acte: «Seríeu capaços d’imaginar la regió de Tarragona sense la Universitat Rovira i Virgili? La transformació i el pes que han tingut les universitats mal anomenades perifèriques han estat revolucionaris». Ara, ha afegit, cal una reflexió «necessària» per encarar-ne el futur: «quins estudis, on, amb quanta gent». El conseller ha exhortat al Consell Social de la URV a «lligar els sectors econòmics i socials del triangle territorial Tarragona-Reus-Tortosa amb la Universitat i faci que la suma de sinergies sigui un revulsiu autèntic».
D’altra banda, Nadal s’ha compromès a «intentar recuperar els nivells pressupostaris previs a la crisi econòmica de 2008 per recuperar la capacitat d’inversió de les universitats, per actualitzar equipaments i millorar les polítiques de recursos humans», amb la reducció de la proporció d’associats i la consolidació de programes de contractació d’investigadors que conformin el gruix del cos docent i investigador. «Primer les persones i després la pedra», ha afirmat després d’una visita al campus Sescelades.