Josep Matas, l’excepcional home de banca

Joan Antoni Domènech
25/06/2024

 

Josep Matas Corts (1929-2010) va encaixar perfectament en un temps i una ciutat que li van permetre desplegar totes les seves capacitats com a gestor bancari, la qual cosa portaria Reus a ser una de les places més importants del Banco de Bilbao a Espanya. A més, Matas va posar en marxa una sèrie d’iniciatives que van servir com a model a l’entitat bancària. Ôbviament, no podem comparar el que és avui la capacitat de maniobra d’un directiu bancari local -pràcticament nul·la en l’àmbit del crèdit- amb la manera de treballar en altres èpoques, en les quals el marge en la presa de decisions era molt més ampli. Així i tot, en el cas de Matas es van sumar diversos factors propiciats per ell mateix, la qual cosa va acabar ajudant de manera decisiva a l’impuls empresarial del territori.

Matas havia iniciat la seva carrera professional en la sucursal de Reus del Banco de Bilbao, començant al servei que anomenaven d’estranger. El Bilbao hi havia obert la seva oficina a Reus el 1926, al número 10 del raval de Santa Anna, sent el seu primer director Alfons Casanovas. Un temps, la dècada dels vint, especialment brillant de l’economia local, la qual cosa va permetre al Bilbao una consolidació com un dels segells bancaris de referència a la plaça. Matas va coincidir amb Josep Puig, que dirigirà la sucursal del 1956 fins al 1961, agafant Matas el relleu al 1962, amb trenta-tres anys. Puig i Matas desenvoluparan una gran feina de captació de clients, molt centrada llavors en els sectors agroalimentari i avícola, i amb un ampli desplegament geogràfic. Aquesta tasca es traduiria en una bona cartera de clients, molt especialment de petites i mitjanes empreses. L’oficina del raval Santa Anna s’havia especialitzat en el suport a les empreses exportadores. En aquest àmbit, el Bilbao a Reus va arribar a tenir un gran prestigi, ja que els seus empleats dominaven tota la burocràcia administrativa i de canvis de moneda, la qual cosa facilitava enormement el treball a les empreses. De fet, a Reus, el negoci canviari va ser, per si mateix, una font important d’ingressos: els exportadors de fruita seca, oli i vi, amb la retenció de divises, arribaven sovint a guanyar més amb els valors dels canvis que amb el producte.

La figura de Josep Matas és capital per a entendre una manera de fer banca que no tornarà. Les seves decisions en suport de nombrosos projectes empresarials li van acreditar una fama que encara avui perdura. Labor que el catapultaria a ser el director del Banco de Bilbao a Catalunya.

Matas hi havia consolidada la seva fama per la confiança que generava en molts empresaris, que veien en ell a un bancari que ensumava les oportunitats, i al qual podies explicar un projecte encara que les garanties no fossin absolutament sòlides: si havies demostrat una certa trajectòria i tenies un projecte convincent, Matas es podia convertir en el teu interlocutor bancari. Aquesta forma de treballar, tot i que li va portar alguns ensurts, faria créixer exponencialment l’activitat del banc a Reus. Internament, la dinàmica del grup comercial de Matas -amb el gran suport executiu de la seva secretària, Rosa Maria Martí– va fer que el banc escollis Reus com l’escola de pràctiques del banc per a joves titulats. A Reus es van formar molts directius de l’entitat, en destacarem un: Julio López, que arribaria a ser director general del BBVA.

El fulgurant creixement de l’activitat del Bilbao sota la direcció de Matas, va fer que Reus es situés com la quarta plaça de l’entitat basca en ordre d’importància a Espanya, després de Madrid, Barcelona i Bilbao. I d’aquí ve que el banc aixequés un edifici a la plaça Prim, totalment singular, i copiant en volum i importància els que ja tènia el Bilbao a les grans capitals del país. Els bons i continuats resultats de la sucursal de Reus van fer que Josep Matas fos escollit director regional a Catalunya del Banco de Bilbao, càrrec que va exercir del 1981 fins a la seva jubilació, el 1991. A Barcelona, a Matas li va tocar dirigir la fusió, l’any 1988, dels equips i estructures regionals del Banco de Bilbao i del Banco de Vizcaya, llavors fusionats.

A Barcelona, Matas es va envoltar d’un equip directiu que va confeccionar gairebé a mida, molts d’ells estaven pràcticament a l’inici de les seves carreres bancàries. Quan el banc, ja sota la marca BBVA, va decidir expansionar-se a Espanya i per mig món, molts dels executius formats en l’equip de Matas estarien entre el gruix dels triats.

Et podria interessar:

SESSIÓ FOTOGRÀFICA GANXET PINTXO 2025-2
El Mercat Central acull la sessió fotogràfica de la Ganxet Pintxo 2025
DSC08460
Torna la Fira de l’Ocupació a la Conca de Barberà amb més empreses i activitats
19-imatge-destacada-scaled
REDESSA presenta la seva memòria d’activitats 2024