Godofredo Domínguez, el gran venedor de cotxes

Joan Antoni Domènech
26/1/2023
Godo
Godofredo Domínguez, en un acte del Club Nàutic Salou. Foto: Cedida

 

El 2019, a l’edat de 77 anys, ens va deixar Godofredo Domínguez Fernández, empresari de l’automòbil, al qual tothom coneixia per ‘Godo’. Originari de Cuenca, Godo va arribar a Reus amb els seus pares quan tenia tres anys. El seu pare, Cecilio Domínguez, va venir destinat a Reus per a treballar en el Banco Zaragozano.

Una vegada finalitzats els seus estudis de Batxillerat, Godo entra a treballar amb 16 anys en l’empresa Romero y Martí, repartint salaons. Més tard es va integrar com a dependent en la societat Suministros Eléctricos del Automóvil (SEA). En aquesta empresa coneix a Guillermo Robert, que acabaria posant negoci propi, al qual també aniria Godo: Amove, una societat dedicada a la compravenda de cotxes usats, situada en el raval de Sant Pere.

Guillermo Robert seria el gran mestre de Godo, d’ell aprendria gairebé tot el que podia saber-se del negoci. Posteriorment, l’empresari Ramon Grifoll, propietari de Reddis Automòbils, concessionària de les marques Morris, MG i Mini, fitxa a Godo, que aconsegueix ser el cap de vendes, càrrec que exercirà durant els anys 1965 a 1968.

En 1968, el nostre protagonista fa el gran salt i munta la seva pròpia empresa: Automóviles Godo, en un petit local en la que és avui l’avinguda Onze de setembre. L’espai es queda petit i el 1972 obre un nou emplaçament, també a la mateixa avinguda. Allí es converteix en subagent de les marques Toyota i Alfa Romeo, i compagina les vendes de cotxes nous amb els usats. L’any 1993, Godo posa en marxa les que seran les seves instal·lacions definitives, en l’avinguda dels Països Catalans, un local de 3.000 metres quadrats. Es converteix en concessionari oficial de la marca Escoda.

Encara que de caràcter no fàcil, tots els que el van conèixer recorden d’ell que era un gran venedor, el gran especialista que sabia tot sobre els cotxes i com tancar les vendes, el més difícil en el sector. No obstant això, el seu gran mèrit era saber comprar; tenia un do. Perquè Godo era conegut en els concessionaris com la persona que podia adquirir tots els cotxes usats que els arribaven, per a després revendre’ls. La seva relació amb els clients havia arribat a tal punt de confiança, que no poques vegades també venia automòbils nous de qualsevol marca, segons el que li demanessin: preferien comprar-los-hi a ell que anar al concessionari oficial.

El gran somni de Godo —i en això va ser un avançat—, era crear el supermercat de l’automòbil, una venda multimarca de nous i usats. Es veia capaç de portar un negoci així. I és que en els bons mesos d’activitat, que no eren pocs, va arribar a vendre una mitjana de dos cotxes diaris. Tot el sector el considerava un referent. Els cotxes usats que Godo no trobava aquí, els adquiria a Barcelona. Va establir una bona relació amb Antonio Mas, un empresari barceloní que regentava Automóviles Mas i al qual Godo li comprava moltes unitats de segona mà.

La capacitat i especialització de Godo li va portar a promoure i liderar el Saló de l’Automòbil d’Ocasió (SAO), que se celebrava a Reus, un certamen de gran tradició i referent del sector.

El gran somni de Godo —i en això va ser un avançat—, era crear el supermercat de l’automòbil, una venda multimarca de nous i usats. Es veia capaç de portar un negoci així.

Godó es va casar amb Rosa Maria Martí, que fora en temps secretària del director del Banc de Bilbao, Josep Matas, en l’època en què aquesta entitat es va convertir a Reus en el gran referent del sector, i més enllà de l’àmbit local. Martí, a més, tenia vocació d’empresària, activitat que exercia una vegada finalitzada la seva activitat diària al banc. Martí va crear la primera agència de Bankinter a la província, i altres empreses vinculades al sector financer, així com la franquícia de roba Massimo Dutti a Reus.

Domínguez, que tenia com a aficions l’aeromodelisme i la nàutica, va ser durant 28 anys president del Club Nàutic Salou, que va fundar el 1968 amb altres empresaris i professionals, la majoria de Reus. L’any 2001, Godo va decidir retirar-se en veure que el seu negoci no tindria continuïtat familiar i que, justament en aquell temps, li arriba una oferta important de la firma Autolica, per a situar en les seves instal·lacions una concessió de la marca Mercedes.

Et podria interessar:

yes-casaments-firareus
firaReus presenta "Yes! La ciutat dels casaments", un esdeveniment centrat en el sector nupcial
IMG_6944 (1)
Cambrils Emprèn enceta el curs amb set noves sessions de capacitació empresarial i emprenedoria
aeroport
L'Aeroport de Reus supera els 200.000 passatgers a l’agost