Reus Empresa
1/12/2022
En el seu 140è aniversari, el Teatre Fortuny es va convertir, per unes hores, en l’epicentre de l’evolució digitalitzadora de les companyies de l’àmbit d’influència de la Cambra de Comerç de Reus, que va fer entrega de fins a 29 distincions en el marc de la gala de lliurament dels Premis Cambra 2022, enguany centrats a reconèixer diverses realitats empresarials que s’han distingit per la innovació i la transformació digital.
Després de la introducció del periodista i secretari general de la Cambra, Josep Baiges, la coordinadora dels premis, Berta Cabré, va donar la benvinguda a un acte dirigit pels periodistes Anna Fortuny i Josep Ardila. «És un certamen que valora empreses representatives i que permeten dibuixar la fortalesa del territori», va expressar Cabré.
També va haver-hi música, ja que l’arpista de l’Espluga de Francolí, Anna Amigó, va interpretar algunes peces del seu últim espectacle, extretes del cançoner popular català i amb la dona com a eix central de moltes de les seves actuacions.
El Kit Digital
La gala va comptar amb la intervenció del director general de Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. Albert Martínez Lacambra va explicar, fil per randa, el programa Kit Digital i l’oportunitat que representa per la modernització del teixit productiu: «Intentarem arribar a 800.000 empreses del territori estatal, és un programa molt ambiciós i sense precedents«, va destacar.
Martínez Lacambra es va centrar en les petites i mitjanes empreses (pimes) i en com representen el motor real que impulsa el territori. El Kit Digital compta amb un pressupost de 3.067 milions d’euros a través dels fons Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’agenda Espanya Digital el 2025 i el Pla de Digitalització de Pimes 2021-2025.
Premis de periodisme
Els primers guardons que es van atorgar van ser els quatre corresponents als premis de periodisme. Van ser per a la secció Cas d’Èxit de l’Indicador d’Economia signada per Mònica Carrasco; el treball «Venda online a les llibreries de proximitat: somni o realitat?» de Joel Medina publicat a Reusdigital.cat, el reportatge sobre l’activitat de difusió i assessorament que fa la Cambra sobre el programa Kit Digital signat per Jaume Garcia al diari digital Tots21, i el programa Fem Comptes de Canal Reus dirigit per Clara Marquiegui.
Les empreses guardonades a la gala de lliurament dels Premis Cambra 2022
Tot seguit van recollir el Premi Cambra un total de 21 empreses: Electrònica Reus – SONY, Ramon Bergadà Mecanització d’Oficines SL, Biosfer Teslab, Quercus Technologies, Club Tennis Reus Monterols, Solcam Energía SL, Viniscoop SL, Food Aerosols Spain SL, Vigerm SL, Pins Platja Apartaments, Institut Antoni Ballester, Port Massaluca, Institut Joan Amigó i Callau, José Maria Sans Amill SA, Perinet, Denominació d’Origen Montsant, CoEbreLab 5G Rural, Genius, Terra Alta Consultoria TIC, Gráficas Salaet SA i Clúster TIC Catalunya Sud.
Premis d’Honor
L’entrega de premis es va guarnir encara més amb els quatre premis d’honor, que tenen l’objectiu de subratllar trajectòries d’institucions i empresaris significats. Va ser el cas dels reusencs Andreu Rodríguez i Josep Anton Aliagas, que per motius laborals no va poder assistir a l’acte. Rodríguez és un dels pioners a Reus a partir de l’impuls de l’empresa Data Logic, avui Ticnova. Actualment orientat a altres projectes professionals, Rodríguez dedica temps i esforços al New Art Foundation donant suport a la cultura i formant una de les col·leccions privades d’Art Tecnològic més grans del món que s’exhibeix en exposicions i museus d’arreu. En el cas d’Aliagas, que desenvolupa bona part de la seva activitat professional a Silicon Valley, cal destacar la seva trajectòria en la creació d’empreses tecnològiques i en la tasca d’assessorament que realitza, en l’àmbit internacional, en moltes altres.
A més, la Universitat Rovira i Virgili i el Centre de Lectura van ser distingits de manera especial. En el cas de la URV, es va posar èmfasi en el projecte que coordina per la creació d’un segell digital del vi. Pel que fa al Centre de Lectura, es va reconèixer la tasca de digitalització del seu fons documental, amb més de 300.000 referències consultables. També el seu sistema de difusió en línia de les seves activitats que ha permès multiplicar l’efecte divulgador de l’entitat.
Els reptes de futur
A continuació, el president de la Cambra, Jordi Just, va analitzar la situació del territori en matèria d’infraestructures. Resumidament, va reclamar millores per a les comarques d’influència de l’ens, com més activitat a l’aeroport, el desdoblament de l’N-420, l’estació intermodal, una llei de cambres i els fons nuclears.
En la mateixa línia, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la vicealcaldessa i presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, van valorar la tasca de les empreses premiades, les necessitats que el territori tindrà de cara al futur i la importància que l’administració s’hi avanci. L’acte el va tancar el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos.
La farina de Mestral va protagonitzar l’aperitiu
En finalitzar la gala, els assistents van poder desplaçar-se a l’espai de la Llotja, on es va servir l’aperitiu dels premis, que va ser elaborat pel Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp. Un aperitiu amb un fil conductor, la farina de Mestral. Els àpats es van acompanyar de cava i vins de les Denominacions d’Origen de la Cambra de Comerç de Reus.
Rehabilitem l’Estel
L’anterior edició dels Premis Cambra, la del 2021, va servir per encetar una línia de col·laboració solidària amb diverses entitats. En aquella primera ocasió es van recaptar fons per fer possible el nou parc infantil de l’escola d’educació especial Nostra Senyora del Mar de Reus. Per aquest 2022, el projecte triat ha estat Rehabilitem l’Estel, una iniciativa de Llars Socials Reus per adequar cinc habitatges sostenibles i socialment justos al carrer de l’Estel.