Farinetes Blevit

Joan Antoni Domènech
28/05/2024
Primer pot de Blevit creat al 1955

 

La creació de la històrica marca d’aliments infantils Blevit té una estreta vinculació amb l’empresari local Francesc Cabré Cogul (1895-1977). Els Cabré, nissaga familiar vinculada al tèxtil, han desenvolupat una carrera important en aquest sector, sumant adquisicions d’empreses complementàries o directament implicades en el seu negocial al llarg de més d’un segle.

Segurament, la més significativa va ser l’adquisició el 1957 de La Industrial Algodonera SA (Liasa), avui vaixell insígnia dels Cabré. Fundada per Evarist Fàbregas i Eduard Recasens el 1918, Liasa va experimentar una davallada important de les seves vendes a partir de la postguerra. Francesc i Josep Recasens, principals accionistes de la companyia, van decidir vendre l’empresa a la família Cabré, amb la idea que hi hauria continuïtat, com així va ser. L’operació es va concretar amb la venda de la societat, que inclouria les patents i la producció, però no així l’edifici i fàbrica annexa de la plaça Llibertat cantonada carrer Sant Vicenç, ni tampoc la maquinària que, de fet, es considerava obsoleta. Al cap de poc, Liasa seria traslladada al complex fabril que els Cabré tenen a la Selva del Camp.

Però els Cabré faran incursions en altres sectors, més enllà del tèxtil, encara que sempre s’han considerat productors molt més que comercialitzadors: una diferència prou rellevant. I d’aquí bé, entre altres exemples, la història protagonista d’aquest capítol. El 1943 Cabré serà la peça fonamental en la creació de Laboratorios Ordesa SA, la companya que el 1957 registrarà el famós nom de Blevit, la popular marca de farinetes. Per no perdre un possible raid d’acció extens, la marca serà registrada per a «productes químics, substàncies, productes i preparats farmacèutics, medicaments, veterinaris i curatius de totes classes; dietètics d’ús medicinal; desinfectants i antiparasitaris per a ús humà».

L’origen de Laboratorios Ordesa està en la compra al mateix 1943 dels Laboratorios Foster de Barcelona, empresa creada en 1939 pel barceloní Ramon Fortuny Piñol. El 1939 Fortuny llança una primera marca de crema per l’afaitat Síria, de la qual desconeixem el seu recorregut comercial. I en 1944 registrarà Lefyd Ramon Fortuny, marca per a productes dietètics, que inspiraria el futur de la nova companyia.

La idea de l’adquisició de l’empresa va néixer d’un grup de metges i inversors de Tarragona, encapçalats pel doctor Monné, que convencen a Cabré per a entrar com a accionista amb la idea principal de finançar els futurs projectes. D’aquesta manera, Cabré serà el principal soci de la companyia, en la qual participaran cinc més, inclòs Ramon Fortuny.

Al darrera d’aquesta popular marca d’aliments infantils hi ha l’empresari Francesc Cabré Cogul, que va ser el principal accionista d’Ordesa S.A., la companyia que llançarà Blevit, entre altres referències d’alimentació infantil.

La seu social de Laboratoris Ordesa estarà a Tamarite de Llitera (Osca), ubicació que permetia obtenir uns contingents més favorables a la producció que en altres províncies. Recordem l’estricte racionament de llavors i la dificultat de trobar matèries primeres. El local serà una antiga església d’un convent, que es va llogar atès que disposava d’una sala molt àmplia, i com a solució a l’extrema dificultat de trobar en la postguerra unes instal·lacions adequades. La nova empresa continuaria subministrant productes farmacèutics, però, sobretot, se centraria en la elaboració de farinetes lactades per a infants, que venia a l’engròs a l’Auxilio Social, una entitat oficial d’ajuda directa que havia muntat el règim per a cobrir les necessitats més bàsiques de la població, llavors molt apressants. El primer director comercial d’Ordesa va ser Xavier Fonts Cogul, vaig cosir germà de Francesc Cabré Cogul.

En paral·lel, Ordesa adquirirà la Granja Colell de Mollerusa, especialitzada en la pasteurització de la llet. Ordesa modificarà el nom de la companyia pel d’Indústries Lácteas Lemanque (contracció de llet, mantega i formatge). La fàbrica d’Ordesa es traslladarà finalment en 1953 a l’Hospitalet de Llobregat, una vegada que una part de l’accionariat inicial decideix seguir un camí de producció diferent, més especialitzat en productes farmacèutics. La gran demanda del producte i la reducció de la presència d’acció d’Auxilio Social, juntament amb una certa millora de l’economia, portarà, en 1955, al naixement de Blevit, pràcticament el mateix producte dirigit a la venda al detall en farmàcies. Francesc Cabré, que ja posseïa en aquells dies la pràctica totalitat de les accions d’Ordesa vendrà l’empresa a la fi dels seixanta a un industrial farmacèutic barceloní. Posteriorment, en 1973 Laboratorios Ordesa és adquirit per les famílies Ventura i Ferrero, propietaris al seu torn de Nutrexpa, famosa a tot el món pel seu producte estrella, el popular Cola Cao.

Et podria interessar:

Exterior de REDESSA Innovació-20240910132620
Entra en funcionament REDESSA Innovació, el quart centre de negocis de l'empresa municipal
cambra-reus
La Cambra i DomSpain participen en el projecte europeu MICROIDEA
1725443860678
Nova programació dels #Dimecres per crear i connectar, l'espai per potenciar el teu negoci