Reus Empresa

Eurecat Reus investigarà noves fonts de proteïna i la seva incidència al sistema immune

Reus Empresa
9/1/2023
Coordinat per Laboratorios Ordesa, el projecte Protección compta amb la participació de sis empreses alimentàries espanyoles més, juntament amb universitats, hospitals i centres de recerca i tecnologia. Foto: Eurecat

 

El centre tecnològic Eurecat Reus participa en un projecte coordinat per Laboratorios Ordesa, que investigarà i desenvoluparà noves fonts de proteïna que serveixin d’alternativa a les tradicionals d’origen animal. A més, la iniciativa estudiarà l’addició d’ingredients que millorin la funcionalitat davant del sistema immune.

El projecte Protección, que es desplegarà durant els pròxims quatre anys, compta amb un pressupost de més de set milions d’euros i el finançament de la convocatòria CIEN del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial de España (CDTI).

Per a la consecució del seu objectiu principal, es durà a terme la caracterització nutricional i estructural de noves alternatives proteiques tant en el seu estat original com després del processament. Així, s’aplicarà una nova tecnologia, l’extrusionat humit, amb què es buscarà aconseguir texturitzar les noves fonts de manera que s’assemblin el màxim possible a la carn i al peix.

El projecte cercarà afegir diferents compostos que puguin millorar la funcionalitat dels nous aliments. A través d’assajos preclínics i estudis clínics d’intervenció nutricional, se’n validarà l’eficàcia sobre el reforç del sistema immune. «S’estudiarà com aquestes noves proteïnes funcionalitzades tenen efecte sobre el sistema immune i els processos metabòlics associats a la seva modulació», explica l’investigador de Laboratorios Ordesa i coordinador del projecte Protección, el doctor José Antonio Moreno.

En paraules del responsable de negoci del sector Alimentació d’Eurecat, Ignasi Papell, «el desenvolupament d’aquest tipus de productes de proteïna alternativa i, a més, amb efectes demostrats sobre la salut en un àmbit tan sensible darrerament com el sistema immune, té un clar nínxol de mercat». A més, assenyala que «representa una oportunitat per al sector alimentari».

Una eina per a la predicció de la bioeficiència

Amb les dades obtingudes als estudis d’avaluació de la digestibilitat, bioaccessibilitat, bioactivitat i caracterització tecnològica de les noves fonts de proteïna, així com de la seva acció immunomoduladora, es generaran Models de Predicció de Bioeficiència Alimentària.

«Seran models que permetran a la indústria alimentària fer molt més eficient la innovació futura de nous productes». Ho explica el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el doctor Francesc Puiggròs. Això, segons Puiggròs, «escurçarà molt temps d’R+D per llançar al mercat productes amb eficàcia demostrada científicament».

Laboratorios Ordesa lidera el consorci d’empreses del projecte Protección, que completen ADM-Biopolis, Industrias Lácteas Asturianas, Angulas Aguinaga, Tebrio, Viscofan España i Calatayud Cárnicas Avícolas. El centre tecnològic Eurecat és el coordinador transversal tècnic i científic del projecte, que compta també amb la intervenció de quatre universitats (Granada, Oviedo, Rovira i Virgili i Navarra), tres centres de recerca hospitalaris (FIBAO, ISS Aragó i IDIS) i tres centres tecnològics més (CIAL-CSIC, AINIA i CTIC CITA). La consultora FI Group dona suport administratiu.

Et podria interessar:

Cartell_fira_cambrils_final
La 65a Fira de Cambrils aposta per la sostenibilitat, la inclusió social i la dinamització local
panta-roiudecanyes
La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes presenta un informe jurídic que conclou que les obres de l’EDAR poden ser declarades per emergència
descarga (18)
Vila, l'imperi avícola
històries empresarials reus empresa