Reus Empresa
14/06/2023
La Cambra de Comerç de Reus ha estat l’escenari, aquest dimecres, de la presentació del llibre Històries empresarials de Reus, del periodista Joan Antoni Domènech. La publicació teoritza sobre el perquè del gran dinamisme econòmic i social de Reus al llarg dels darrers segles i recull un bon grapat d’històries -algunes d’elles inèdites- que pretenen exemplificar el dinamisme empresarial de la ciutat.
L’autor del llibre, Joan Antoni Domènech, recull un ampli ventall d’històries empresarials de Reus i dona les claus per entendre com la ciutat, no sent capital administrativa, ni eclesiàstica ni militar, sense port, aconseguiria distingir-se i posicionar-se com a referent econòmic i d’embranzida social. Durant la presentació, Domènech ha explicat que el llibre neix de la curiositat i del saber «perquè Reus era tan potent a escala empresarial».
En el llibre s’hi explica que, en primer lloc, l’absència d’aigua va ser clau en l’esperit emprenedor de la ciutat. Un segon argument està definit per la necessitat d’expansionar-se una vegada dominat el mercat local, amb l’aiguardent com a primer motor, prenen com a base el port de Salou. Les dificultats administratives empenyeran encara més la societat local a la consecució de les seves metes creixents. Així mateix, l’absència de facilitats, en tots els àmbits, serà una constant que, en algunes ocasions, obligà a posar en marxa iniciatives sorprenents, i un cert esperit col·lectiu empresarial i social serà també clau per crear a Reus un magma empresarial únic.
Un dels capítols destacats és el protagonitzat per Evarist Fàbregas i els germans Eduard i Francesc Recasens, els quals servirien d’exemple d’una manera de fer en què el risc i l’aventura formaren part de la motivació, amb la injecció econòmica de Fàbregas, el gran financer reusenc de l’època.
Reus va afavorir una revolució industrial i a la vegada va imprimir una petjada local d’èxit, que va capitalitzar també la naixent revolució financera. A més, sempre s’imaginà sortides davant una crisi i es va especialitzar en nous sectors, mantenint fins a l’actualitat la seva capacitat emprenedora. A més, Domènech fa valdre que gran part dels empresaris també treballaven «per fer un mecenatge cultural espectacular a partir de les seves empreses». «És difícil trobar una ciutat amb la riquesa i potencial econòmic com Reus. Sempre amb la idea de millorar i innovar», ha conclòs l’autor d’Històries empresarials de Reus’.
El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha expressat «l’interès que mostra el llibre per conèixer i recordar figures empresarials de la ciutat», tot esperant que hi hagi un segon llibre «perquè encara hi ha molta gent per sortir».