Josep Gallofré
27/9/2022
El projecte Reus Espais Vius, impulsat per la regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, està transformant, mica en mica, el paisatge comercial dels ravals Robuster i Sant Pere. Una zona que, tot i la seva bona ubicació, comptava amb un elevat percentatge de locals comercials buits.
El projecte, engegat el passat mes de març de 2021 amb l’objectiu, precisament, de dinamitzar i revitalitzar aquest cèntric eix comercial de a ciutat, ja compta amb 4 negocis que han aixecat la persiana en aquest període. Però aquesta xifra s’elevarà fins als 14 comerços nous al llarg dels propers mesos.
D’aquesta manera, dels 20 locals buits adherits al projecte, 4 establiments ja han obert i 8 més ho faran de forma imminent. Segons ha pogut saber Reus Empresa, dos negocis més es troben en negociacions molt avançades per obrir properament.
El regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Carles Prats, ha afirmat a ReusEmpresa.cat que «estem contents tal com evoluciona. Era un tema complicat que no s’havia fet mai a la ciutat». Per Prats, l’objectiu era «fer algun tipus d’actuació, amb recursos propis, davant del gran nombre de locals desocupats de la ciutat i, en concret de la zona comercial».
Si fem una radiografia de la tipologia dels locals que han obert fins ara hi trobarem que els nous negocis incorporen els criteris de sostenibilitat i triple impacte social, econòmic i medi ambiental, com a eixos vertebradors.
D’aquesta manera, si passegem ara per als ravals Robuster i Sant Pere ja hi trobem establiments oberts gràcies al projecte Reus Espais Vius que aposten per la sostenibilitat en les seves propostes com, per exemple:
- Fer Safareig. Restauració de Mobles. L’empresa centra la seva activitat a restaurar mobles, per donar-los-hi una segona vida. També organitzen tallers de restauració de mobles per a adults i tallers temàtics per a nens.
- Origami Art i Teràpia. Origami Art & Teràpia és un estudi de disseny i decoració que crea productes fets a mà a partir de la tècnica d’art japonès d’Origami, un art basada en el desenvolupament del paper per obtenir figures de diverses formes.
- Núvol Centre Estètica. Un centre d’estètica amb triple impacte que ofereix tots els serveis habituals d’un centre d’estètica però fent servir, principalment, productes que no siguin químics. També compta amb una línia de serveis d’estètica oncològica.
- Immobiliària Grup Salomó. Immobiliària Sostenible. Ajuda a què els habitatges siguin més sostenibles a través d’auditories als immobles.
Durant les properes setmanes obriran les seves portes altres comerços que han comptat amb l’assessorament i acompanyament tècnic que s’ofereix des de la regidoria en el marc d’aquest projecte. Els nous establiments són els següents:
- Viso Estudio. Estudi de disseny de mobles de cuina sostenibles.
- La Cuina de la Montse. Menjar per emportar, amb diferents menús i productes (saludable, vega, etc…)
- Come va. Pizzeria amb productes vegans, artesans i ecològics.
- Una cafeteria sostenible. Cafeteria amb productes ecològics, vegans i amb filosofia sostenible.
- Un establiment de venda d’articles de segona mà. Comerç de venda d’articles de segona mà que aposta per a la reutilització.
- Una empresa de màrqueting i comunicació.
- Un negoci de cotxes antics per a esdeveniments.
- I un altre negoci que encara queda per definir.
Així mateix, Carles Prats afirma que es tracta d’un «projecte amb continuïtat, i més després de veure la bona acollida en els locals dels ravals de Robuster i Sant Pere». En aquest sentit, ja es treballa en actuacions similars en altres zones de la ciutat. El regidor d’Empresa i Ocupació també fa valdre «la implicació dels propietaris i la seva predisposició».
Convé recordar que la línia de subvencions oberta per la regidoria, que compta amb una dotació econòmica de 250.000 euros i finança fins el 50% de la inversió amb un topall de 20.000 euros, resta oberta fins al 30 de novembre de 2022. Tanmateix, des de la regidoria s’ofereix un servei d’assessorament i acompanyament per al desenvolupament dels projectes.
Reus Espais Vius és un projecte impulsat per la regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, emmarcat dins una de les seves línies de treball: cercar accions innovadores per donar una imatge més atractiva a alguns dels carrers davant la presència de locals buits i així permetre activar i obrir nous espais comercials i del Pla de Reactivació Econòmica i Social Reactivem Reus.