Joel Medina
23/11/2022
L’esclat del coronavirus va ser un autèntic infern per a gairebé tots els sectors productius de la ciutat de Reus. El gener de 2020, els polígons d’activitat econòmica (PAE) registraven un total de 643 empreses, segons dades municipals. Un any després, aquesta xifra va patir una davallada fins a les 611, el que va representar un 5% de decreixement. No obstant això, l’ocàs de la Covid-19 ha provocat que no només es recuperi el que s’havia perdut, sinó que s’incrementi. Si s’analitzen xifres del passat 14 de novembre, actualment hi ha 678 empreses que operen als PAE, un 11% més que el gener del 2021 i un 5% més que abans de la pandèmia.
El Mas de les Ànimes ha estat un dels polígons que més ha crescut en aquest temps, ja que ha passat d’albergar 143 activitats el gener del 2020 a tenir-ne 158 en l’actualitat, un augment d’un 10%. Altres zones, com el Tecnoparc, Dyna, Illes Medes i Pi de Bofarull, també han vist com s’han incrementat les empreses que s’hi ubiquen. Per part del consistori, en el marc del pla d’inversions del 2023, s’ha previst un pla director de polígons, al qual li correspon una partida de 125.000 euros i que té l’objectiu que els PAE continuïn creixent.
S’estan quedant petits els polígons?
Una de les conseqüències que ha provocat aquest creixement i que els empresaris han manifestat en diverses ocasions és la manca de sòl industrial disponible. Un problema que pot derivar en el fet que la incorporació d’activitats sigui molt més sostinguda, o simplement que no existeixi per falta d’espai. En el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació, presentat el 2021, el consistori està treballant en un estudi sobre les necessitats dels PAE.
L’Ajuntament va dur a terme enquestes a un 10% d’empreses i va realitzar entrevistes amb un total de 24 càrrecs de responsabilitat d’activitats ubicades a sis PAE de la ciutat. En un 23% dels contactes portats a cap, les empreses mostraven preocupació per la disponibilitat de sòl industrial, la manca del qual impossibilita el creixement d’empreses existents, però també la instal·lació de nous establiments.
El president de l’Associació de Polígons Industrials de Reus (APIR), Vicenç Ferré, explica que “falta terreny, fet que pot provocar que hi hagi empreses que marxin”, ja que la demanda ha pujat en aquest darrer mandat. En paraules del regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, “és una mostra que el nivell empresarial als PAE no només no ha disminuït sinó que s’ha incrementat”. No obstant això, segons el coordinador de la Comissió d’Indústria de la Cambra de Comerç, Mario Basora, “és complicat generalitzar perquè, per exemple, la zona d’Agro Reus i Mas de les Ànimes representa el 51% d’activitat de tots els PAE”.
Els empresaris demanden una millora de la mobilitat i la senyalització, i el consistori planteja incloure-hi el servei de bus a demanda i reforçar la xarxa de carrils bici
La realitat és que, encara que no hi ha gaires parcel·les disponibles, sí que es poden trobar alguns terrenys. Actualment, no hi ha una quantificació exacta de quants n’hi ha disponibles, tot i que des del consistori anuncien que estan treballant per incloure la informació al web del Geoportal. A més, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya, Reus està realitzant un estudi de prospecció de sòl industrial a la ciutat. “El que està clar és que hi ha poca disponibilitat de terrenys amb dimensions importants”, comenta Prats.
On sí que es pot actuar és al polígon Mas Sunyer, concretament al sector H12, on es van unificar totes les parcel·les perquè s’instal·lés una gran empresa. En un principi, Amazon era la candidata, però la proposta va caure el passat mes de juliol. En paraules de Prats, “en aquests terrenys no existeix la necessitat d’instal·lar una gran empresa tant sí com no”.
La qüestió dels usos
Al Tecnoparc també hi ha algunes parcel·les sense edificar que són propietat de particulars: “Tenen la intenció de vendre” afirma Prats, “el problema és la limitació d’usos”. I és que hi ha PAE amb certs requisits perquè una empresa s’hi pugui encabir. També existeixen terrenys de sòl agrícola on no està permès que se situï una empresa: “S’ha de buscar un equilibri entre sòl industrial i agrícola; hem d’anar amb compte”, apunta Ferré.
Amb l’estudi que s’ha engegat, l’Ajuntament preveu analitzar quines modificacions d’usos es podrien fer segons les necessitats de les empreses. A partir d’aquí i, en un pròxim mandat, es faria una proposta de modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) perquè noves activitats s’estableixin a indrets on ara no poden fer-ho. “És necessari ampliar els PAE perquè pugui haver-hi més àrees industrials a la ciutat i créixer econòmicament”, subratlla Basora. Les zones pròximes al polígon Granja Vila i al Mas de les Ànimes serien les primeres opcions per ampliar la ciutat industrialment.
Segons Prats, en l’actualitat, un dels sectors que més està creixent i que, per tant, necessita més quantitat d’espai, és el de la salut. Però, per què aquesta manca? “Pot ser que s’hagi evolucionat més de pressa econòmicament que en la resta d’àmbits”, comenta el regidor. Per la seva part, Ferré opina que “en certes coses, l’administració és molt lenta, ja que es mou més l’activitat empresarial que no pas l’administrativa, que no hauria de posar tants bastons a les rodes”.
La mobilitat i la neteja
Amb un 67%, són les dues necessitats que més han manifestat les empreses. Per una banda, la seguretat, senyalització, conducció i accés, i per l’altra, la recollida de residus i el reciclatge. “La circulació és bastant caòtica, hi ha molts cotxes que aparquen en doble fila i la veritat és que costa, no hi ha més accidents perquè la gent vigila molt”, avisa Ferré. De moment, s’han creat dues taules de treball per abordar aquestes necessitats. La de la mobilitat ja s’ha posat en marxa, amb empreses de l’Agro Reus i el Mas de les Ànimes, i la de la millora global dels polígons resta a l’espera.
“L’ideal és que amb l’autobús urbà es pogués accedir a tots els polígons, així es reduiria moltíssim la petjada de carboni”, destaca Basora. Avui dia, arriba als PAE Agro Reus, Mas de les Ànimes, Mas Batlle, Tecnoparc, Mas Ferrer i Illes Medes. Prats confirma que s’hi introduirà, en proves, el servei de bus a demanda. Pel que fa a la fibra òptica, des de l’Ajuntament confirmen que està disponible a tots els PAE de la ciutat, tot i que alguns només disposen d’un operador.
“Esperem que aviat puguem introduir mesures en el tema de la senyalització”, apunta el regidor. Bàsicament, els empresaris demanen que se sàpiga en tot moment el nom del polígon on són i que estigui indicat. Per reduir les confusions, el consistori treballa en l’agrupació de diverses zones industrials. Així, dels 15 polígons que hi ha en l’actualitat: Agro Reus, Dyna, Tecnoparc, Mas de les Ànimes, Mas Batlle, Bescós, Granja Vila, Mas Ferrer, Constantí Nord, H6, Illes Medes, Nirsa, CIM del Camp, Mas Guardià i Mas Sunyer, es planteja passar a tenir-ne deu: Agro Reus, Dyna, Tecnoparc, Mas de les Ànimes, Granja Vila, Mas Ferrer, Illes Medes, CIM del Camp, Mas Sunyer i Pi de Bofarull.
Un altre dels canvis que proposa l’Ajuntament és la inclusió de més carrils bici. No és quelcom que des del sector es vegi com una gran necessitat, però el consistori considera que és vital que l’administració s’avanci en aquests tipus de mesures: “No és una prioritat ara per ara, però si en un futur la mobilitat es transforma, com sembla que ho farà, ja haurem solucionat un problema”, indica Prats.
Amb l’augment d’activitats que s’estan traslladant als PAE, el moviment de persones també està creixent, en especial perquè no només s’hi inclouen activitats industrials. És per això que també està havent-hi dificultats d’aparcament. L’APIR va demanar un increment d’inversió perquè es generessin més pàrquings.
“Enguany, als pressupostos, s’ha aconseguit que hi hagi una partida especial per a la neteja dels polígons, que és quelcom que es portava temps lluitant”, recorda Basora. El consistori explica que s’ha augmentat la freqüència i s’ha millorat la maquinària. Amb el nou contracte del servei de neteja, l’APIR afirma que els PAE es tenen més en compte en comparació amb l’anterior document. Tanmateix, en paraules del president, “els polígons han estat descuidats molts anys”.
L’incivisme és un factor que sovint hi està relacionat i, segons Ferré, empreses de la zona del Mas de les Ànimes ja han denunciat algun incident. “Penso que, especialment a les nits, la Guàrdia Urbana hauria de fer més rondes de vigilància”, declara Basora. Moltes de les empreses dels PAE ja disposen de seguretat privada.
Els reptes
“Si es repetissin ara l’enquesta i les trobades que es van fer fa uns mesos, sortiria que la principal preocupació és l’eficiència energètica”, comenta Basora. Com s’hi arriba? “El camí és l’autosostenibilitat”, argumenta Ferré, que afegeix que “la factura de la llum s’ha multiplicat per tres en els últims mesos”. Amb l’objectiu de pal·liar aquests efectes, l’APIR licitarà, per segon cop, una compra col·lectiva d’energia.
Contràriament a la que es va proposar el 2020, quan s’hi van adherir tretze empreses, aquesta convocatòria no tindrà una permanència fixada, per si de cas se soluciona aviat la crisi amb el preu de l’energia. La proposta està oberta tant a empreses sòcies de l’APIR com a aquelles que no ho siguin. En aquest cas, no hi haurà un preu fix: “Intentarem que el marge d’estalvi sigui el més gran possible i, en tot cas, tota l’energia que es compri serà renovable”, anuncia Ferré.
“Serà també important definir l’ordenació i quines activitats són les més adients per a cada PAE”, detalla Prats. Des de l’Ajuntament també es preveu parlar amb la Generalitat perquè millori el servei dels autobusos interurbans. El regidor opina que, en aquests quatre anys, “s’ha anat pensant estratègicament en com ha de ser l’activitat econòmica en aquestes zones de Reus en un futur”. Més del 80% de les empreses participants en l’estudi dut a terme pel consistori preveuen créixer entre un 1% i un 25% en dos anys, i un 9% preveu decréixer.
La formació també és quelcom que es demanda en gran manera. A través del Consell de l’FP, es preveu incidir en la captació i la generació d’un talent que és molt buscat pel sector industrial. Un 60,9% d’empreses tenen necessitats de contractació. Els perfils més demanats són, especialment, d’atenció al públic i de tècnics o enginyers amb coneixements digitals.
Són molts els fronts oberts que encaren els PAE en els pròxims anys. A l’encariment del preu de l’energia i de les matèries primeres se sumen les qüestions de la senyalització i de la mobilitat, que cada cop són més complicades a causa de l’augment d’activitats que, per altra banda, provoca que el sòl industrial disminueixi. Sector i administració tenen una diversitat de reptes al davant perquè la indústria continuï essent referent a la ciutat.