Reus Empresa

El Hub Foodtech & Nutrition engega el 2023 amb 30 empreses agroalimentàries adherides i un pressupost de 100.000 €

Reus Empresa
3/3/2023
L’ecosistema del Hub representa una facturació de més de 2.500 M d’€ i 1.500 treballadors de la Catalunya Sud.

El Hub Foodtech & Nutrition engega aquest 2023 amb l’adhesió d’una 30 d’empreses agroalimentàries de la Catalunya Sud, que representen una facturació de més de 2.500 milions d’euros i 1.500 treballadors. El Clúster TIC també està adherit al projecte amb els seus 80 socis i partners.

El projecte, que connecta empreses agroalimentàries amb tecnològiques i investigació per a contribuir a fer-les més competitives, neix arran de la detecció de la necessitat d’impulsar un model de producció més sostenible i de donar resposta a la creixent demanda d’aliments que, segons dades de les Nacions Unides, creixerà un 70% en els pròxims 30 anys.

El pla estratègic del Hub per al 2023 es basa en les entrevistes realitzades a una trentena d’empreses del territori, amb representació de tots els esgraons de la cadena de valor, i en les visites i contactes realitzats a altres hubs i clústers de referència en el sector foodtech. La regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge i consellera delegada de REDESSA, Teresa Pallarès, ha explicat que “en les trobades amb empreses hem detectat especial interès en qualsevol solució que millori la seva eficiència i les ajudi a ser més sostenibles i també en projectes relacionats amb l’aprofitament del subproducte.”

El Hub oferirà solucions i serveis específiques per a pimes, startups, corporate, inversors i institucions. Tot i que les accions arriben a tots els esgraons de la cadena de valor alimentària, des del sector primari fins a la distribució, en aquesta primera fase s’ha treballat especialment els dos primers esgraons: la fase primària i de transformació.

Serveis vinculats al finançament, la innovació i les startups

En aquest primer any de posada en funcionament del Hub, els principals serveis del Hub seran els de continuar exercint de radar d’ajuts, una línia d’actuació que es va encetar durant el 2022. Actualment, dues empreses ja estan analitzant les possibilitats d’accedir a ajuts per a temes d’eficiència energètica i economia circular, per valor de 150.000 euros.

La innovació per a pimes serà un altre dels serveis per a les empreses adherides. Així, després de la prova pilot de l’any passat, l’Innolab se centrarà només en les pimes agroalimentàries. Mentors especialitzats en innovació en el sector alimentació, les ajudaran a detectar i definir els seus reptes d’innovació i a impulsar reptes col·laboratius amb startups.

Pel que fa a la creació d’startups, la Incubadora TIC d’aquest 2023 té una vertical foodtech a la qual han sol·licitat accedir-hi 9 startups. Totes elles són de la demarcació de Tarragona excepte dues de Barcelona i una tercera de Lleida. Els sectors en els que treballen són:

  • Elaboració i distribució de begudes
  • Suplements alimentaris
  • Digitalització per a restauració
  • Gestió de dades
  • Plataformes vinculades amb la nutrició i a ingredients saludables.

El grau de maduresa varia segons el projecte: 1 té un producte mínimament viable, 2 són només una idea i 6 estan en fase de comercialització. Entre les tecnologies que utilitzen, destaca la Intel·ligència Artificial, el Big Data i el Blockchain. Pallarès ha explicat que “les actuacions previstes per a aquest 2023 passen per potenciar la innovació, impulsar la digitalització en tota la cadena de valor alimentària de les empreses adherides i transferir els projectes i el coneixement en l’àmbit de la nutrició, a empreses i societat”.

Jornades mensuals amb continguts específics per sectors

En el marc del Hub Foodtech & Nutrition, s’organitzaran jornades amb contingut específic per als diferents públics cada mes. El hub ofereix un servei de connexió entre les necessitats de les empreses i les possibles solucions, públiques o privades, que s’ofereixen al territori.

Pel que fa als projectes, durant el 2022 des del Hub es va impulsar la participació en un projecte al voltant del Centre Social del Roser i vinculat al malbaratament d’aliments, el qual opta a finançament europeu i està pendent de resolució.

El pressupost del Hub per a dur a terme totes les accions presentades és de 100.000 €. Algunes de les línies d’actuació s’han presentat a la convocatòria d’Ajuts per Fomentar Projectes Transformadors per l’Arrelament Territorial del Sector Agroalimentari, que s’emmarca en l’Estratègia Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya.

Et podria interessar:

Signatura del protocol marc entre l’Ajuntament de Reus i la URV-20240613092618
L'Ajuntament de Reus i la URV signen un protocol marc per contribuir al desenvolupament econòmic i social del territori
aeroport
L'Aeroport de Reus supera els 161.000 passatgers al maig
boule
Josep Boule, el gran exportador de vins
històries empresarials reus empresa