Reus Empresa

El Grup Vivanco avança en el desmantellament de l’antiga línia fèrria de Vandellòs

Reus Empresa
7/07/2023

 

L’empresa, amb seu central a Reus, preveu acabar en tres mesos la retirada del balast als 28 quilòmetres de l’antic traçat ferroviari.

 

El Grup Vivanco, una de les empreses de moviment de terres més importants de Catalunya -amb seu a Reus, plantes de tractament a Botarell i pedrera d’explotació pròpia a Mont-roig-, avança a bon ritme en la retirada del balast (pedra de petita mida sobre la qual s’assenten les travesses) dins les obres de desmantellament de l’antiga via del tren que unia Vandellòs i l’Hospitalet amb PortAventura. El director general del grup, Sergio Vivanco, calcula que els treballs es prolongaran durant uns tres mesos per retirar gairebé 40.000 metres cúbics de balast dels més de 28 quilòmetres de l’antic recorregut ferroviari.

Des de mitjans de juny, una desena de màquines pesades (entre excavadores i pales de càrrega) s’encarrega cada dia d’anar omplint les ‘banyeres’ d’una quinzena de camions de 26 tones netes, que porta el balast al dipòsit controlat de la Gestora de Runes de la Construcció, situat a Ferran, per al posterior reciclatge. Les plantes del Grup Vivanco a Botarell ja estan preparades per emprendre el 100% del reciclatge d’aquest i altres materials (incloses les travesses), però les traves burocràtiques han endarrerit les llicències des de fa uns quants anys.

«Estem treballant en una estratègia de circularitat total dels materials, i podem aprofitar aquests residus i reciclar-los al 100% per fabricar altres materials o utilitzar-los en altres obres; només estem a l’espera dels permisos administratius», avança Sergio Vivanco, l’empresa del qual , -amb més de 50 unitats de maquinària pesada, 42 camions i un equip de 125 persones- mou 650.000 tones anuals entre àrids i gestió de residus.

El Grup Vivanco ha fet projectes tan rellevants com el de l’esplanada del Moll de Balears, al Port de Tarragona, o la nova fàbrica de taulers de Kronospan a Tortosa, per citar-ne dos dels més coneguts. En aquest cas, ha estat contractat per la UTE que formen el gegant ASCH Infraestructures i Contractes Vilor, adjudicatària de l’obra de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) des d’abril del 2022.

Les obres de desmantellament de la via, que inclou la retirada de 159 pals de catenària, senyals lluminosos i balises, rails, 55.500 travesses i balast, entre altres tasques, van començar el desembre del 2022, amb pressupost d’1,8 milions d’euros i un termini dexecució de 12 mesos. A més de la retirada del balast, -que ha començat a les zones de Miami Platja i Vilafortuny-, la via i les travesses s’han anat apartant de la traça en trams de gairebé 20 metres per ser transportats i emmagatzemats.

El traçat que s’està desmantellant va quedar desafectat el gener del 2020, després de la posada en marxa de la variant del Corredor del Mediterrani des de Vandellòs. Quatre localitats dividides per la via (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp, Cambrils i Salou) han començat a definir el futur per a aquests espais. A la zona on es treballa actualment, -Mont-roig i l’Hospitalet de l’Infant-, es crearà una via verda com a espai de passeig naturalitzat, tant per a vianants com per a bicicletes.

Et podria interessar:

Signatura del protocol marc entre l’Ajuntament de Reus i la URV-20240613092618
L'Ajuntament de Reus i la URV signen un protocol marc per contribuir al desenvolupament econòmic i social del territori
aeroport
L'Aeroport de Reus supera els 161.000 passatgers al maig
boule
Josep Boule, el gran exportador de vins
històries empresarials reus empresa