Reus Empresa

El Govern aprova el procés electoral a les Cambres de Comerç

Reus Empresa
22/05/2023
L’objectiu principal d’aquest nou Decret ha estat ser el màxim de garantista davant del procés electoral que s’ha de celebrar enguany.

 

El Govern ha aprovat el nou Decret sobre el règim electoral de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Catalunya. Aquesta nova normativa regula de manera completa els comicis per triar els òrgans de govern d’aquests organismes, així com reforçar la seguretat jurídica tant de les mateixes Cambres com de les persones que hi participin. Les eleccions a les cambres de comerç seran el 20 de setembre i des de cinc dies abans, es podrà votar de forma telemàtica, amb un sistema de seguretat reforçat

L’objectiu principal d’aquest nou Decret, segons publica el portal govern.cat,  ha estat ser el màxim de garantista davant del procés electoral que s’ha de celebrar enguany. Així, el text aprovat avui pel Govern ofereix una regulació integral que va des de la constitució dels censos electorals fins a la constitució dels plens de les Cambres i el Consell General de Cambres. A més, també incideix en aspectes com el vot electrònic, la digitalització o la cobertura de vacants, entre altres qüestions.

El Decret preveu un sistema de garanties del vot electrònic, des de la seguretat a la transparència, passant per la verificabilitat, la integritat, el caràcter secret del vot i la llibertat de vot; prohibeix explícitament la delegació del vot, regula la plataforma de vot electrònic, millora la regulació del vot en blanc, fixa la prohibició del vot presencial un cop s’ha votat en remot i obliga a la verificació de la plataforma per part de l’auditor i de la mateixa Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Més digitalització: La normativa també preveu un pla de transformació digital que doti les Cambres dels serveis i les eines corporatives necessàries per a poder digitalitzar totes les operacions vinculades al procés electoral, com per exemple la presentació de candidatures o les reunions de les juntes electorals.

Simplificació en l’assignació de vocals dels sectors: En aquest capítol, se simplifica el sistema de càlcul de representació dels sectors econòmics en grups i categories. També s’amplia de 3 a 5 el nombre màxim de vocalies per grup i es reequilibra la ponderació del pes de les variables que influeixen en l’assignació de vocalies: VAB (Valor Afegit Brut), l’ocupació i el nombre de treballadors, entre d’altres.

El Decret contempla explícitament també un règim supletori de cobertura de vacants de vocalies de sufragi, a favor de la següent candidatura que hagi obtingut més vots en els comicis.

L’aprovació d’aquest Decret és el pas necessari per a poder fer la convocatòria electoral, que serà efectiva pròximament. Amb el calendari previst, les eleccions es podrien celebrar entre l’estiu i la tardor d’enguany, i els plens de les 13 Cambres de Comerç catalanes i del Consell General de cambres es constituiran abans que acabi l’any.

Et podria interessar:

muntatge_sant_jordi
REDESSA celebrarà Sant Jordi amb activitats culturals i de networking adreçades als professionals dels seus centres d'empresa
Cartell_fira_cambrils_final
La 65a Fira de Cambrils aposta per la sostenibilitat, la inclusió social i la dinamització local
panta-roiudecanyes
La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes presenta un informe jurídic que conclou que les obres de l’EDAR poden ser declarades per emergència
històries empresarials reus empresa