Data Logic, l’imperi informàtic

Joan Antoni Domènech
14/09/2023

 

El 1999 la marca BEEP ja suma 250 botigues entre Espanya i Portugal.

 

El 18 de juliol de 1985 es va constituir a Reus una de les empreses que acabaria liderant, junt amb El Corte Inglés i Carrefour, la venda a Espanya d’equips informàtics i els seus complements. Els accionistes inicials de la nova empresa van ser Teresa Zaragoza, Antoni Maria Sotorra i Gerrit-Juan Van Ginkel Sisteana, que actuaria com a president. Els dos primers eren la filla i el gendre d’Alejandro Zaragoza, empresari reusenc que en aquella època era copropietari de Llaza -la principal empresa espanyola de producció de sistemes i accessoris per a la protecció solar- al costat de Joan Llagostera. Amb un capital de 300.000 pessetes, la nova societat inicia el procés d’obertura de 2 botigues pròpies (al raval de Santa Anna, 41, i al número 11 de l’avinguda Onze de Setembre, ambdues encara actives). La marca comercial es dirà BEEP Cash & Carry, que també vendrà programes de gestió per a empreses.

Els primers anys no acaben de consolidar els plans d’expansió prevists per al projecte, i se sumen les dificultats. Alejandro Zaragoza proposa a Andreu Rodríguez Valveny entrar en el negoci. Rodríguez Valveny conformava una de les branques de la família Rodríguez que, després de vendre en 1988 per 9.000 milions de pessetes la societat DIRSA a Tabacalera, va decidir emprendre nous camins empresarials. El nou accionista entra en el capital de Data Logic el 1990, -i també ho fa amb una petita participació Joaquim Barriach, consoci de Rodríguez Valveny a l’empresa La Morella Nuts-, decidits tots dos a fer un tomb total a l’empresa. El primer pas serà rellançar les botigues amb un programa de 10 noves obertures a Catalunya en un any.

Els tres primers exercicis de reimpuls de la companyia són especialment durs: la necessitat d’invertir i els estrets marges del negoci mantenen la societat en un difícil equilibri. El 1991 es registra una altra ampliació de capital de 10.800.000 pessetes, en la qual se suma com a accionista Rovey SA, patrimonial del matrimoni Andreu Rodríguez i Mari-France Veyrat, i Pilar Rodríguez Valveny, entre altres socis. En 1993 arriba un altre augment de capital social important, aquesta vegada seran 93 milions de pessetes. I entra llavors com a soci Juan Jesús González Cabrejas, especialista en franquícies, que anys abans havia pilotat l’expansió dels supermercats Preko, propietat de DIRSA. En 1994 es recompren accions amb autocartera i deixa de ser accionista González Cabrejas. I en 1995 arriba una altra gran ampliació per 49.580.000 pessetes, que suposa l’entrada com a accionista de l’empresa holandesa Quality Control Haaglanden BV.

El 1985 es va constituir a Reus una de les empreses que acabaria sent la cadena especialitzada més gran del país en venda d’equips informàtics i els seus complements. BEEP va arribar a tenir, fins a la seva venda en 2019, 300 botigues a Espanya i Portugal.

El 1994 es consoliden els bons números, amb unes vendes d’uns 5.000 milions de pessetes. El 1999 la marca BEEP ja suma 250 botigues entre Espanya i Portugal. L’any 2000 adquireixen la cadena Vobis, i passen a tenir 300 botigues, la majoria franquiciades. Les vendes ascendeixen llavors a uns 120 milions d’euros. BEEP és ja la cadena especialitzada més gran del país. La línia ascendent del negoci es toparia amb Mediamarkt. La marca alemanya arriba a Espanya l’any 2000, obrint botigues a Barcelona i Madrid. Mediamarkt consolidaria el seu domini del mercat espanyol a partir de l’any 2004. Amb la finalitat de fer front a aquest competidor, els directius de Data Logic intenten en 2005 una fusió amb la cadena PC Box, el seu principal competidor. L’operació, com veurem, va trigar dos anys a cristal·litzar; potser massa tard…

En 2006, Data Logic escomet la seva última compra societària amb l’adquisició de la companyia Comelta Informática. Els millors anys de la cadena BEEP duraran fins al 2007. Finalment, aquell mateix any, la fusió de Data Logic i PC Box donarà com a resultat una nova empresa: Ticnova Quality Team. En aquest exercici del 2007 els beneficis van pujar a 7 milions d’euros. Però amb l’adveniment de la crisi del 2007/2008, i la pressió competitiva de Mediamark, les vendes van experimentar decreixements importants. Algunes operacions d’autocartera van concentrar el capital en Farovey, plataforma d’inversions de la família Rodríguez-Veyrat i Pilar Rodríguez Valveny. Ticnova serà venuda finalment en 2019 a GAEA Inversión, una societat de capital risc pertanyent a la barcelonina Inveready Asset Management. Cinc directius de l’antiga Ticnova es quedaran amb un 20% de la societat.

En paral·lel, en aquest sector, el hòlding familiar Farovey, creà en 2008 la majorista d’informàtica Barebone SL, de la qual naixeria la cadena Oulet PC. Però, com sol dir-se, aquesta ja és una altra història.

Et podria interessar:

SESSIÓ FOTOGRÀFICA GANXET PINTXO 2025-2
El Mercat Central acull la sessió fotogràfica de la Ganxet Pintxo 2025
DSC08460
Torna la Fira de l’Ocupació a la Conca de Barberà amb més empreses i activitats
19-imatge-destacada-scaled
REDESSA presenta la seva memòria d’activitats 2024