Reus Empresa

Cons de gelats per tota Europa

Joan Antoni Domènech
20/04/2023
Els cons per a gelats fets a Reus van envair Europa.

 

Quan José Rodríguez Vega treballava com a director a la fàbrica de galetes i caramels Victoria a Badalona, una de les més importants d’Espanya en els anys vint, segurament no podia imaginar el que el futur anava a oferir a la seva família, una saga d’emprenedors reusencs amb diverses ramificacions i molt actius en diversos sectors. Productos Virginias va ser la gran marca associada a la família, però va haver-hi altres empreses d’èxit.

A principis de la dècada dels setanta, Hermanos Rodríguez, la capçalera del hòlding familiar, era la distribuïdora a Espanya dels gelats Frigo, propietat de la multinacional Unilever. En aquest temps, la nord-americana Big Drum, líder mundial en la producció de cons per a gelats, volia aixecar una planta a Espanya. La legislació de l’època obligava a les firmes estrangeres que volguessin instal·lar-se al nostre país a buscar un soci local. Unilever els fa arribar als Rodríguez aquesta possibilitat: així neix en 1975 Big Drum Ibérica, una joint venture entre la família Rodríguez i Big Drum, al 50%.

Espanya presentava un mercat d’enormes possibilitats, gràcies a l’augment del nombre de frigorífics en les llars i l’expansió del turisme. Els famosos ‘cornetto’ acabaven de llançar-se a Europa, i, al nostre país, únicament la firma Avidesa, amb el seu famós ‘Apol·lo’, comercialitzava els gelats amb aquest disseny, encara que la galeta en forma de con d’Avidesa no suportava les baixes temperatures d’emmagatzematge i presentava un aspecte poc atractiu per al consumidor. Aquest era el gran repte: fer un con que quedés cruixent mentre es consumia el gelat.

Big Drum volia aprofitar l’experiència de Productos Virginias i per a això, durant els primers tres anys d’activitat de Big Drum Ibèrica, els cons es fabricarien en la seu de Virginias, en el passeig Prim, amb maquinària nord-americana.

De la planta de Reus, propietat al 50% de Hermanos Rodríguez i Big Drum, van arribar a sortir 300 milions de cons anualment, i durant molts anys va ser la filial de Big Drum més rendible a tot el món.

La gran demanda del producte va portar a l’empresa a invertir en una nova planta. Així, en 1978 es posa en marxa la nova fàbrica, en l’avui carrer Milà i Fontanals. El volum de comandes es dispara; Big Drum Ibérica tenia pràcticament el monopoli en el seu sector -concentrava més del 90% del mercat- arribant a produir cons per a Nestlé, Avidesa, Frigo, Miko, i altres marques. Excepte una petita empresa a Barcelona, la galeta de gelat produïda a Reus no tenia competència. Des de Reus s’exportava a tota Europa, ja que era la planta en la qual sortia més barata la producció de tots els centres que tenia Big Drum en el continent. De la planta reusenca van arribar a sortir 300 milions de cons anualment, i durant molts anys va ser la filial de Big Drum més rendible a tot el món. La fàbrica treballa 24 h/ 7 dies a la setmana durant deu mesos. En 1989, un dels seus millors anys, la societat va aconseguir uns beneficis de 600 milions de pessetes.

La multinacional Nestlé, en plena fase expansiva en el sector gelat, adquireix en 1991 Big Drum Ibèrica, malgrat que Hermanos Rodríguez era refractari a la venda. Amb aquesta compra, Nestlé volia monopolitzar el mercat de galetes per a gelats, però no obté els resultats que esperava. Passa de ser client de Big Drum a ser proveïdor de la seva competència en el sector: a la llarga, un error. Els objectius no es compleixen. Nesttlé cerca per tota Europa un comprador que no troba. Finalment, en 1995 directius de Big Drum a Reus compren l’empresa a Nestlé mitjançant una operació de management by out. Se succeeixen a partir de llavors nous canvis en l’accionariat. Entre 1998 i 2000 l’empresa acumula un deute important. En 2014 la multinacional galletera belga D’Hoore Group passa a controlar l’empresa en adquirir el 80% de les accions. Tres anys més tard, Big Drum Ibèrica passa a denominar-se Dupon Biscuits Ibèrica.

Et podria interessar:

Reus Viu el Vi 2
La Reus Viu el Vi canvia d'ubicació i es digitalitza
JoanBoque_2
Joan Boqué Reverter, una visió empresarial i ciutadana
Renders_estació_de_Bellissens-20230208134407
Adjudicada la construcció de la nova estació de Bellissens, per 9,8 milions
històries empresarials reus empresa