Cadenes hoteleres nascudes a Reus

Joan Antoni Domènech
12/1/2023

L’Hotel Balneari La Terrassa Restaurant, inaugurat l’any 1929, va ser el primer establiment hoteler de Salou.

 

Potser els empresaris reusencs es van deixar perdre en el seu moment el ple protagonisme en l’establiment de la indústria de cadenes hoteleres a Salou. I és que des dels anys vint del passat segle, no poques famílies burgeses de Reus van començar a fixar la seva residència estival a Salou, i per tant van tenir una primera opció per a, en les albors del turisme de masses, ser els pioners d’aquesta nova indústria a la Costa Daurada. No va anar així, encara que va haver-hi una molt notable excepció, que marcaria l’esdevenir turístic de Salou.

L’any 1928, es constitueix a Reus la societat Oliveró, Laporte i Companyia, que utilitzava el nom comercial d’Urbanització de Salou. La conformaven, com a accionistes, Rupert Oliveró, Sebastià Laporte i Antoni Escolà. El seu capital social era de 250.000 pessetes. Un any més tard, el 1929, la societat limitada es transformarà en societat anònima, passant a denominar-se Urbanització de Salou SA (USSA), amb domicili al raval de Santa Anna, 24, de Reus, el mateix en el qual figurava la seu del Banc de Reus.

L’objecte social d’USSA, molt obert, era «tot el que signifiqui la millora i l’embelliment de Salou». En el 3r article dels seus estatuts deia: «(…) obtenir ja per compra, ja per tràmits corrents, concessions per a l’explotació de banys a la platja de Salou, construcció i explotació d’edificis propis per a casino, hotel (….)». Així va néixer el primer establiment hoteler de Salou, en la mateixa platja: Hotel Balneari La Terrassa Restaurant, que fou inaugurat l’any 1929.

El Banc de Reus serà accionista d’USSA, que amb la fallida posterior de la seva matriu, el Banc de Catalunya, deixaria aparcats els projectes d’urbanització de Salou, entre els quals estava tota la nova planificació urbanística. De manera que bona part dels carrers traçats en el seu moment per USSA formen part avui de la realitat urbana de Salou.

Uns quants empresaris reusencs es van aventurar en aquest sector, amb la idea de comptar amb les seves pròpies cadenes hoteleres i fer-les créixer, en alguns casos, molt més allà de la Costa Daurada.

Dèiem que, més enllà d’aquesta excepció, el ‘descobriment’ hoteler de Salou va ser degut a empresaris forans. Entre ells, els germans Miquel, Mateu Casals, la família Aragonés o Enric Teixidó. El cas de Teixidó, empresari de Calella, que va arribar a tenir una desena d’hotels a Salou, és un dels exemples de pioner d’aquesta indústria, ja que també va tenir establiments a la Costa Brava i fins i tot a Benidorm. Un cas a part el constitueix l’hotel Planas, de Joan Planas, que es va obrir el 1959, al mateix lloc en què la seva família tenia una fonda des de principis del s. XX.

Finalment, uns quants empresaris reusencs que es van aventurar en aquest sector, amb la idea de comptar amb les seves pròpies cadenes hoteleres i fer-les créixer, en alguns casos, molt més enllà de la Costa Daurada. Quatre són les grans cadenes hoteleres nascudes així. Fa dos anys ens va deixar Josep Cabrera, fundador de la cadena Princess, amb seu a Reus. Cabrera va obrir el seu primer hotel el 1969, el Delfín Park de Salou, creant amb el temps un conglomerat d’uns vint hotels, la majoria d’ells vacacionals, a Canàries i el Carib. Cabrera va ser el fundador també de Viatges Cresta i Viatges Negresco.

Josep Espelt, que va ser als inicis soci de Cabrera, va crear, per la seva part, la cadena hotelera H10, a la qual posteriorment va sumar la posada en marxa dels resorts Oceana, així com la recent The One. Avui, en total, la cartera d’actius suma prop de 70 hotels. Espelt, aparellador de professió, va iniciar la seva pròpia trajectòria hotelera al costat dels empresaris Lluís Aluja i Ramon Serra, tots dos promotors.

Una tercera firma amb origen reusenc és 4R Hotels, de la família Roig, creada per Francisco Roig. En l’actualitat, 4R Hotels suma vuit establiments a la Costa Daurada. Un altre exemple és la cadena Alexandre Hotels, propietat del hòlding reusenc Inbamar, que va ser creada per Alejandro Barberà, empresari local amb diversos negocis en el sector de l’automoció i maquinària agrícola. Avui posseeix cinc hotels, tres d’ells a Tenerife.

Et podria interessar:

Presentació programació Mas Carandell curs 24-25-20241003120112
Mas Carandell presenta la nova oferta formativa per al curs 2024-2025
Imatge dels Premis Gabriel Ferrater a la innovació empresarial-20240919084334
Oberta la convocatòria dels nous Premis Gabriel Ferraté Pascual a la innovació empresarial
Presentació-Temps-d_Avellana-2024-20241002144926-_1_
La setena edició del Temps d'Avellana reafirma el compromís de les institucions i les empreses amb el sector de l'avellana