Joel Medina
29/9/2022
“Les persones que em coneixen em van dir que aquest llibre em retrata molt bé i que no tingués por, ja que els meus enemics ho continuarien essent”. Així va definir l’empresari targarí i president d’honor del grup Borges, Antoni Pont i Amenós, el llibre Conversaciones con Antonio Pont. Una obra, elaborada pel periodista Joan Antoni Domènech, que, sense ser una biografia, repassa la dedicació que Pont ha tingut a la seva vida empresarial, i també a la societat civil.
“Llegint, el que subratllaria és la forta personalitat que té en Pont”, va explicar el periodista Joan Tapia, qui va assistir a la presentació pública del llibre a la Cambra de Comerç de Reus, realitzada aquest passat dijous. Fou el 4 d’octubre del 1957 quan Antoni Pont va arribar a la ciutat de Reus. Des de llavors, ha estat una de les personalitats més rellevants del territori, específicament en el món empresarial.
El periodista, exdirector de La Vanguardia, va apuntar també que “els empresaris han d’estar relacionats amb l’àmbit públic perquè la seva empresa tiri endavant”. Tapis va posar molt d’èmfasi en la col·laboració publicoprivada, que segons les seves paraules, és essencial per fer avançar les societats.
Especialment, Tapia va destacar la serenor i el seny del protagonista: “Va fer que l’empresa sortís a l’estranger i descobrís un mercat immens en un moment en què no era habitual fer-ho”. A més, va valorar positivament el fet “d’apostar per la marca, ja que la marca dona valor al producte”. Tot plegat sota la idea que “Catalunya no és només Barcelona, i això ho ha entès en Pont”, va indicar Tapia.
“Serenor!”
Al seu torn, el president de la Cambra, Jordi Just, va comentar que “fer que l’empresari reveli quins han estat els seus errors és quelcom difícil d’aconseguir, sobretot en un país on el fracàs empresarial està mal vist, a diferència dels Estats Units”.
Errors i encerts, els seixanta-tres anys de treball a Borges i la tasca de Pont en el vessant associatiu es desgranen en un llibre que dibuixa, amb encert, la figura del seu protagonista. “En plena Guerra Civil, quan l’Antoni i la seva família s’amagaven en un refugi, ell, amb només cinc anys, va demanar serenor”. Amb aquesta anècdota, Just va voler resumir la personalitat del targarí.
Una vida dedicada a l’empresa
L’autor del llibre, Joan Antoni Domènech, va confessar que, mentre mantenia les converses amb Pont, a casa de l’empresari, va tenir por que l’obra acabés esdevenint una laudatio. Tot per la gran quantitat d’aspectes de la vida empresarial i social on Pont ha estat present. Va afegir que escriure Conversaciones con Antonio Pont li ha estat útil personalment: “M’ha permès teoritzar sobre la força empresarial de Reus, i jo diria que aquí tenim un genius loci”. Un cert esperit protector i «màgia» sempre present al territori que ajuda a l’emprenedoria empresarial.
Domènech repassa també quins han estat els factors que han portat al grup Borges a situar-se on és ara, com per exemple la gestió de la tercera generació, l’entrada al mercat al detall, amb una marca pròpia, i les exportacions a l’estranger.
Els ingressos derivats de la venda d’exemplars de l’obra es destinaran a la Fundació Banc d’Aliments de les Comarques de Tarragona.
Un gran binomi
“De tot el que portes posat, el més important és l’actitud, en Pont va venir de Tàrrega a Reus i es va embolcallar de ciutat, se la va fer seva”, va expressar l’alcalde, Carles Pellicer, qui també va voler remarcar la figura de Mercedes Soriano, la “Merche”. “Juntament amb l’Antoni, han format, com a matrimoni i com a persones, un tàndem molt rellevant”, va recalcar el batlle.
El que representa Antoni Pont perdurarà per molts i molts anys. És un dels Fills Il·lustres de la ciutat. De fet, el seu retrat resta, des de fa uns mesos, a la galeria de Fills Il·lustres de l’Ajuntament. En aquesta obra, al llarg d’onze capítols, s’aprofundeix en la seva idiosincràsia, com a empresari i com a persona.