Joan Antoni Domènech
25/10/2023
L‘empresari Andreu Rodríguez Figuerola va morir el 2021 a l’edat de noranta-set anys. Entre els homes d’empresa que donarà el segle XX a Reus, Rodríguez Figuerola va ser un clar exemple d’una figura avui en desús: empresari d’èxit, col·laborador en múltiples activitats socials i culturals. I tot això sota el signe de la discreció, i conseqüent fugida del focus social i mediàtic, tant seductor l’època per la classe empresarial destacada. Tenia a més Andreu Rodríguez aquest do propi de persones extremadament educades, que compassen el tracte personal amb formes amables i reposades. La conversa amb ell creava una certa atmosfera acollidora producte d’una interlocució sincera, lluny de qualsevol indici d’hipocresia o aproximació fingida. Em sembla que aquesta és una opinió comuna entre aquells que el van conèixer.
La saga empresarial dels Rodríguez comença amb José Rodríguez Vega, originari de Fradelo (Ourense) i la seva dona Teresa Figuerola Voltes, que era de la Selva del Camp. Després d’una breu estada a Barcelona, el matrimoni es trasllada a viure a Badalona, ciutat en la qual Rodríguez Vega serà gerent de Galletas Victoria, una de les fàbriques de galetes més importants d’Espanya en els anys vint, que comptava llavors amb més de 1.000 empleats. A Badalona naixerà el nostre protagonista, que, aprovat el batxillerat, estudiarà Peritatge Industrial Químic a l’Escola Industrial de Barcelona. En 1932, producte de l’ambient de lluita obrera i tensions sociopolítiques, el matrimoni Rodríguez Figuerola es trasllada a Reus amb els seus 6 fills: José, Miquel, Lolita, Teresa, Andreu i Carme. A Reus obriran una botiga-magatzem al raval de Jesús número 30. Allí es dedicaran a la distribució i venda de productes derivats del sucre: galetes, caramels, torrons, entre altres. Neix la companyia Rodríguez Hermanos. En 1934 els Rodríguez fan el salt a la producció, primer amb l’arrendament de la fàbrica de xocolata Monrabà, per acabar comprant el 1935 les seves instal·lacions. L’empresa és col·lectivitzada durant la Guerra Civil, perdent els Rodríguez la propietat que recuperaran un cop finalitzada la contesa. La fàbrica es traslladarà al passeig Sunyer.
José Rodríguez Vega al costat dels seus fills Miquel i José (Pepe) portaran el negoci, fins a la incorporació plena d’Andreu, cap a 1943. La filosofia familiar era «fer tot entre tots», encara que Andreu cada vegada agafa més protagonisme. Per consens familiar, Andreu serà el que acabarà liderant la companyia en els anys vuitanta, i amb això totes les noves activitats empresarials que naixeran sota la matriu Rodríguez Hermanos. El seu germà Pepe se centrarà en els nous projectes, mentre que Miquel es dedicarà a diverses tasques, principalment comercial. Una altra figura destacada va ser Generoso Salgado Rodríguez -cosí germà dels Rodríguez Figuerola-, com a encarregat de la fàbrica.
Membre de la segona generació d’una saga empresarial d’èxit, va liderar grans projectes empresarials, alhora que va participar en activitats socials i culturals fugin del focus social i mediàtic.
En aquestes històries hem parlat amb detall d’alguns dels grans projectes empresarials reeixits pels Rodríguez. Intentarem resumir-los en unes línies. En 1957 naixerà la marca Virginias, que aglutinarà la producció de galetes, caramels i torrons. En 1975, la família empresarial Rodríguez s’associarà al 50% amb la nord-americana Big Drum per a crear Big Drum Ibèrica. En 1979 cofundaran el grup Coaliment. En el 81 posaran en marxa Distribucions Reus SA (DIRSA), de la qual naixerà la cadena de supermercats Preko, que s’acabarà venent a Tabacalera en 1984 per 9.000 milions de pessetes. Una de les branques dels Rodríguez crearà en 1985 l’empresa de distribució d’informàtica Data Logic, i les seves botigues BEEP. Amb els anys, Rodríguez Figuerola anirà abandonant la primera línia, de la qual, en no pocs fronts empresarials, s’ocuparà el seu fill, Andreu Rodríguez Valveny, que prolongarà pel seu compte l’activitat dintre del món de la informàtica i altres camps de manera independent. Alguns exemples: Data Logic (Ticnova), Oulet PC i Reus Venture Capital.
Definim en el titular d’aquesta nota a Andreu Rodríguez Figuerola com empresari humanista. I és que malgrat les seves moltes activitats empresarials, Andreu Rodríguez va tenir temps per a presidir la Fundació Privada Reddis, de la qual va ser cofundador, i impulsar la Mútua Reddis. També va estar tota la vida vinculat al Centre de Lectura de Reus, entitat de la qual va ser vicepresident. Li agradava especialment la música, sent col·laborador de l’Associació de Concerts. A més, va estar vinculat al Consell Social de la URV, i la Fundació Teatre Fortuny de la qual va ser vicepresident. El poc temps lliure que podia recuperar el dedicava a la lectura i a estar amb la seva família.
El 2011 va rebre de la Generalitat la medalla al treball President Macià. Reconeixement que perfectament emparava el seu tarannà.