Reus Empresa

Adjudicada la redacció del projecte per implantar l’Escola d’Oficis al Vapor Vell i consolidar el valor patrimonial de l’edifici

Reus Empresa
31/12/2023
Imatge del Vapor Vell

L’Ajuntament de Reus ha adjudicat a Nam Arquitectura el contracte de servei per a la redacció del projecte bàsic i executiu de les obres de consolidació de l’edifici del Vapor Vell, així com les obres de reforma per a la implantació de l’Escola d’Oficis de Reus. El contracte, que s’ha adjudicat per un import de 34.485 euros (IVA inclòs), també preveu la direcció de l’obra, la coordinació de se guretat i salut i el control de qualitat.

L’obra preveu consolidar l’edifici del Vapor Vell, aturant així el seu deteriorament, i actuar principalment en l’evolvent de l’edifici, façana i cobertes. També es contempla la consolidació de les plantes interiors en les zones on hi pugui haver afectacions de consolidació. L’actuació també contempla la reforma parcial de la planta baixa de l’edifici, adequant els espais existents per implantar-hi les noves dependències de l’escola d’oficis.

Una part fonamental d’aquesta actuació és la consolidació de l’edifici per evitar que es segueixi degradant. Es tracta d’una actuació enfocada en millorar la impermeabilitat, la resistència estructural i l’aspecte estètic de l’edifici.

El projecte ha de definir la implantació de la nova Escola d’Oficis a la planta baixa de l’edifici, en un espai amb cert valor espaial, que es una sala hipòstila amb un sostre de voltes de ceràmica revestida. L’àmbit d’implantació te una superfície construïda de 773m2. La documentació tècnica de la licitació preveu un programa orientatiu d’espais que caldrà adaptar amb la redacció del projecte executiu. Així, entre altres, preveu aules, aules d’informàtica, tallers, un laboratori, despatxos i sales de reunions, cuina-menjador, arxius, magatzem, recepció i banys.

El projecte s’haurà de redactar en el termini de 3 mesos. Un cop redactat el projecte tècnic es licitarà el contracte per portar a terme les obres de consolidació de l’edifici a implantació de la nova escola d’oficis.

Recuperació patrimonial

L’edifici municipal situat al carrer del Vapor Vell, 15, està catalogat dins de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, i és un dels més representatius de la revolució industrial de Reus.

L’edifici, conegut popularment com el Vapor Vell, va ser construït a finals del segle XIX per La Manufacturera de Algodon, empresa de tèxtil cotoner fundada l’any 1855. Després d’un període de depressió des del final del segle, la producció i la demanda de filat es va duplicar a començaments del segle XX. El 1916 hi treballaven més de 332 persones.

El Vapor Vell es un grup d’edificacions industrials que han anat creixent durant un espai de temps, segons les necessitats de la mateixa demanda industria. Una de les ales de la fàbrica, la del carrer de Sant Serafí, és d’estil modernista i és obra de Pere Caselles.

Et podria interessar:

Signatura del protocol marc entre l’Ajuntament de Reus i la URV-20240613092618
L'Ajuntament de Reus i la URV signen un protocol marc per contribuir al desenvolupament econòmic i social del territori
aeroport
L'Aeroport de Reus supera els 161.000 passatgers al maig
boule
Josep Boule, el gran exportador de vins
històries empresarials reus empresa