Josep Maria Bach, impulsor de grans projectes

Joan Antoni Domènech
1/12/2023
J.M BAch reben la Creu de Sant Jordi (2003).

 

No és tan conegut que Josep Maria Bach Voltas, més enllà d’haver estat en el seu temps un dels grans executius europeus de la química BASF, va crear el 1995 un celler a Vila-seca, avui sota el nom de Clos Barenys, entre altres iniciatives. Aquest reusenc ens va deixar en 2017 a l’edat de setanta-vuit anys, després d’una destacada carrera professional i d’haver estat a més l’impulsor de grans projectes en el territori.

Els Bach provenen de Vic. El pare del nostre protagonista, Carles Bach Cassases, va heretar una finca i celler a Sant Esteve Sesrovires, Masia Bach, que va vendre en 1942, i que després de passar per diversos propietaris, en 1975 va passar a mans de la família Raventós. Bach Cassases es trasllada a Barcelona, on treballaria com a funcionari de l’Ajuntament. Una tuberculosi el portarà per un temps a Prades per a restablir-se. En aquesta població del Baix Camp coneix a Maria Voltas Fuster, la seva futura esposa. Els Voltas tenien a Reus una fàbrica de bosses de mà al carrer Balmes: serà també el domicili familiar. Bach Cassases es farà càrrec de la fàbrica per a finalment ser l’empresari. El matrimoni Bach Voltas tindrà tres fills: Carles, Josep Maria i Misericòrdia.

Josep Maria va mostrar sempre una gran inquietud, amb un caràcter clarament emprenedor. Finalitzat el batxillerat la seva idea era continuar estudiant i treballar alhora. El seu destí serà Alemanya, gràcies als consells del seu padrí Leandro Nolla, accionista d’una important empresa química, antecessora de la companyia Oxaquim. Amb setze anys Bach marxa a Múnic on inicialment trobarà feina en una fàbrica de mobles. Compaginarà diferents treballs amb els seus estudis d’enginyeria industrial i química a l’Escola Superior Tècnica d’Aquisgrà.

La seva carrera professional començarà a l’empresa de neumàtics Continental, encara que per poc temps. Entrarà a BASF Alemania en la qual treballarà per espai de dos anys i després es traslladarà a Tarragona, amb l’encàrrec de dirigir la nova planta que s’instal·laria en 1969. El seu treball va comportar la contractació de prop de 300 col·laboradors, als quals calia formar. A BASF, Bach va estar trenta-tres anys, ocupant diverses responsabilitats fins a arribar a ser durant els seus últims deu anys d’activitat president de BASF España i de la divisió regional d’Europa Sud (Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia i el Marroc), el primer no alemany que ostentava aquest lloc. Com a curiositat, en el desenvolupament del seu càrrec, Bach va ser un dels directius amenaçat per ETA amb l’impost revolucionari, la qual cosa, per consell de la Policia, el va obligar a portar una pistola durant un cert temps.

Va arribar a ser un dels grans executius a Europa de la multinacional química BASF. Bach va abanderar també destacats projectes educatius i associatius, a més de crear uns cellers que han vingut a recuperar la tradició familiar en aquest sector.

En un moment determinat, BASF es va plantejar tancar la planta de Tarragona, donats els alts costos al nostre país. Va ser Bach el que va convèncer a la direcció d’Alemanya que es podia perfectament rellançar la filial, com així va succeir després de dissenyar un pla específic. Els seus mèrits el portarien a ocupar una cadira al consell d’administració de la matriu alemanya.

La seva capacitat d’emprenedoria i valentia davant els reptes encamina a Bach a liderar alguns projectes importants en el territori. Així, va fundar el Fòrum Cívic del Camp, plataforma de la qual va sorgir un projecte ben singular com és l’Escola Internacional del Camp en 2012 (avui Sòcrates Educa International School) en la qual, juntament amb altres emprenedors, la majoria d’ells de Reus, es van invertir 10 milions d’euros. Fou president del Club Nàutic de Cambrils (2004-2008) en un moment especialment difícil donada la situació econòmica de l’entitat. Destacable també va ser el seu protagonisme en el Fòrum Cívic del Camp de Tarragona. Una de les lluites de llavors de Bach era el Corredor Mediterrani, tema avui tan candent. Entre altres càrrecs, Bach va ser president mundial del programa de desenvolupament sostenible del Consell Internacional de Confederacions de la Indústria Química; responsable de la Comissió d’Energia de la Fundació CatalunyaCaixa; i Creu de Sant Jordi l’any 2003.

Però segurament una de les idees que més l’entusiasmava era poder treballar en algun sector relacionat amb els productes de la terra. I es va acabar decidint gràcies als consells que li van donar els seus amics Miquel Torres i Carles Sumarroca, grans empresaris del sector vitivinícola, que li recordaven que la seva família havia estat propietària de Masia Bach. En 1995 Bach Voltas adquireix una finca de 12 hectàrees a Vila-seca, que anomenarà Mas Bach. I partint des de zero crearà una vinya i un celler, que avui explota dues marques, un blanc i un negre, sota el nom de Clos Barenys. I en 2006 fruit de la iniciativa del seu fill Josep Bach Kutschruetter, es va crear l’Orangerie de Clos Barenys, que aprofita l’escenari de la mateixa finca de Vila-seca per a ser un lloc de celebració d’esdeveniments, que en pocs anys ha aconseguit ser un referent al sector. Josep i el seu germà Javier continuen apostant pel sector vitivinícola, projecte que s’ha estès al Priorat amb l’adquisició el 2022 d’una finca històrica, Mas de l’Anguera.

Et podria interessar:

Exterior de REDESSA Innovació-20240910132620
Entra en funcionament REDESSA Innovació, el quart centre de negocis de l'empresa municipal
cambra-reus
La Cambra i DomSpain participen en el projecte europeu MICROIDEA
1725443860678
Nova programació dels #Dimecres per crear i connectar, l'espai per potenciar el teu negoci