Reus Empresa

1,6 milions d’inversió en tres anys per millorar el tractament de les aigües residuals a la depuradora de Reus

Reus Empresa
12/04/2024

Aigües de Reus executarà a partir d’enguany un important pla d’actuacions amb l’objectiu de millorar el procés de tractament de les aigües de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR). Una inversió que, entre 2024 i 2026, s’elevarà a 1.688.889,16 euros, i que compta amb el finançament d e l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Cal emmarcar aquesta dotació econòmica en el Pla de Reposicions i Millores del sistema de sanejament de Reus, el finançament del qual recau en l’ACA, com a administració hidràulica responsable de les polítiques de sanejament arreu de Catalunya i com a receptora del cànon de l’aigua (que tots els ciutadans paguen en la seva factura).

La inversió es distribueix en tres anualitats: 688.889,16 (2024), 500.000 € (2025) i 500.000 euros (2026). Entre les obres previstes a l’EDAR al llarg d’aquest 2024, hi ha la reposició dels equips i adequació de la central de cogeneració, la millora de la ciberseguretat del sistema de monitorització, la reposició del sistema de tracció dels filtres premsa, les obres de reparació integral del digestor secundari i la realització d’un estudi per a la implantació d’un sistema de codigestió que permeti produir més biogàs i fer la instal·lació més autosuficient des d’un punt de vista energètic.

Millora continuada

Tot plegat té com a objectiu la millora de l’EDAR, que és una peça fonamental en el sistema de sanejament «en alta» de la ciutat, que configuren el conjunt d’instal·lacions destinades a conduir i tractar les aigües residuals. Formen part del sistema de sanejament de Reus l’estació de depuració d’aigües residuals, les estacions de bombament i els col·lectors «en alta».

Daniel Rubio, regidor responsable d’Aigües de Reus, afirma que «l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals i tot el sistema de sanejament requereix d’un important manteniment, així com d’una renovació i millora continuada, que Aigües de Reus porta a terme amb el suport de l’Agènvcia Catalana de l’Aigua».

Aquesta no és l’única inversió que l’ACA té previst finançar a Reus els propers anys. En aquest sentit, i dins del Programa de mesures del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya, també s’ha programat per al 2026 l’execució del projecte de millora del tractament «biològic» de l’EDAR, amb un pressupost de 2.230.500 euros.

En paral·lel, l’ACA ja ha adjudicat la redacció del projecte per a la construcció d’una Estació de Regeneració d’Aigua (ERA) a la depuradora de Reus. El contracte s’ha adjudicat per un import superior als 202.000 euros. Aquest projecte, segons l’adjudicació, ha de fer possible una ERA capacitada per al tractament d’un cabal de 20.000 m3/dia (amb possibilitat d’ampliar-la en un futur). A més, el projecte preveu la construcció d’una conducció fins a una bassa per emmagatzemar l’aigua regenerada, i que anirà a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Et podria interessar:

bonmont
Fallida necessària de Bonmont Golf Hotel & Spa
Presentació_Velèctric_2024-2-20240521122557
Torna la mostra del vehicle híbrid i elèctric Velèctric, amb un nou enfocament cap a la sostenibilitat energètica
priorato (1)
Priorat, les etiquetes de Carlos Hyssen
històries empresarials reus empresa