Reus Empresa

Reus inicia el full de ruta cap a la implementació d’una moneda local

Reus Empresa
25/10/2022
Jornada del projecte del moneda local de Reus al Castell del Cambrer.

 

El projecte de moneda local per a Reus comença el procés de definició del seu propi model amb la presentació ahir 24 d’octubre, al Castell del Cambrer, de l’avantprojecte que ha estat elaborat per l’Observatori de la Moneda Complementària. El projecte de moneda local per a Reus és una de les 27 accions recollides pel Pla de l’Economia Social i Solidària presentat recentment per la Regidoria d’Empresa i Ocupació i està impulsat conjuntament amb la Bresca (l’Ecosistema Cooperatiu de Reus) i CoopCamp (Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona).

Al llarg de l’exposició d’ahir, que ha de servir per obrir el debat amb els agents cívics i econòmics de la ciutat i per avançar cap a la definició del model de moneda reusenc, es va presentar la definició dels principals aspectes de la futura moneda local. El propòsit és la localització de les transaccions econòmiques al municipi de Reus, tot evitant les fuites de diners fora d’aquest. Més enllà d’aquest propòsit principal, indirectament es persegueix també la cohesió social i l’empoderament ciutadà.

La concepció es basa en una moneda d’àmbit territorial, que circuli única i exclusivament dins del municipi de Reus. El procés d’emissió es basa en diners de curs oficial que recolzin la moneda local i ofereixin garanties als diferents agents participants.

Un cop definides les bases del projecte es van exposar les diferents fases del full de ruta per a la implantació de la moneda local, que comencen amb l’etapa de planificació en la quals s’hi troba ara el projecte. Aquesta etapa inclou el disseny de la moneda, l’empara legal, la tecnologia i clourà amb el pressupost, quan s’hagi determinat el cost que pot representar la implementació i consolidació de la moneda.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Reus està portant a terme un estudi que permeti analitzar la viabilitat de la moneda local i avaluar de forma objectiva les opcions d’implementació. Aquest treball té per objecte identificar la destinació dels diners que reben les entitats, els comerços i les empreses en forma de subvencions públiques, i avaluar-ne la capacitat de retenció d’aquests diners a l’interior del municipi.

El procés continuarà amb l’etapa d’implementació que inclouria una prova pilot i la construcció de la xarxa de consolidació per acabar amb l’etapa de consolidació que inclou l’entrada al circuit de la ciutadania; el seguiment i monitoratge de la moneda i el seu govern.

Les monedes locals o complementàries són una eina emergent per reforçar l’economia social i solidària, l’economia local i especialment el teixit comercial de proximitat, per això es va veure una oportunitat per part del sector de l’economia social i solidaria reusenc en aquesta iniciativa que s’ha canalitzat a través del Pla de l’Economia Social i Solidària. Aquest pla, impulsat per la Regidoria d’Empresa i Ocupació en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació,  recull, ordena i calendaritza totes les accions i actors que, en relació a l’economia social i cooperativa, es porten a terme a la ciutat tant des de l’àmbit municipal com privat-comunitari.

Et podria interessar:

Campanya_Tot_a_Reus-20240712135630
La nova campanya de promoció del comerç local 'Tot a Reus' vol atraure els visitants que estiuegen a la Costa Daurada
descarga (20)
Els Vilella, fabricants de vidre
FOTO-FAMILIA-PREMIS-GANXET-PINTXO-2024-scaled
S’entreguen els premis als establiments guanyadors de la Ganxet Pintxo de Primavera 2024
històries empresarials reus empresa